Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Ženski magazini – riznice stereotipa ili kvalitetno edukativno štivo?

kafa-magazin-na-stolu

Ženski časopisi su dugo bili kritikovani zbog promovisanja štetnih stereotipa i nerealnih standarda lepote.

Na primer, poznato je da mnogi magazini ovog tipa često prikazuju retuširane fotografije ekstremno mršavih modela na svojim naslovnicama stvarajući nerealna i potencijalno štetna očekivanja za žensko telo.

Takođe su česti članci koji impliciraju da je vrednost žene vezana za njen izgled ili da žene treba da daju prednost ugađanju muškarcima u odnosu na sopstvene interese i ciljeve. Magazini koji potkrepljuju slične štetne poruke i stereotipe mogu ostaviti ozbiljne posledice po žensko samopoštovanje i osećaj vrednosti!

Postoje li primeri dobre prakse među ženskim magazinima kod nas?

Vredi odmah na početku napomenuti da ne održavaju svi ženski časopisi gore navedene štetne stereotipe!

Postoje mnoge publikacije koje aktivno rade na promovisanju inkluzivnijih i raznovrsnijih standarda lepote i koje slave žene zbog njihovih dostignuća i uspeha, a ne izgleda.

“To Sam Ja” je magazin za žene koji je dobar primer. Ovaj online ženski magazin namenjen je zapostavljenoj ciljnoj grupi u domaćim medijima – ženama od 45+ godina. Sadrži članke o širokom spektru tema, uključujući modu, lični razvoj, zdravlje i međuljudske odnose, a od publike dobija posebne pohvale za svoj pristup ovim pitanjima.

Ono što izdvaja ovaj magazin od sličnih je njegova posvećenost pružanju visokokvalitetnih informacija zasnovanih na činjenicima, a za izvore koriste isključivo radove koje su napisali stručnjaci u svojim oblastima!

Jedan takav primer je članak o ključu dugovečnosti, koji piše specijalista kliničke psihologije i psihoterapeutkinja koja ukazuje na direktnu vezu stresa i zdravlja ćelija, izbegavajući opšta mesta i stereotipične savete “kako usporiti starenje” karakteristične za ovaj tip magazina.

Pored posvećenosti informacijama zasnovanim na dokazima, “To Sam Ja” magazin takođe slavi žene na osnovu njihovih dostignuća umesto da se fokusira samo na lepotu i modu. Online časopis prikazuje profile uspešnih žena u različitim oblastima, uključujući biznis, nauku i umetnost. Ovi profili pomažu da se inspirišu i osnaže žene, podsećajući ih da su sposobne da postignu velike stvari bez obzira na godine ili izgled!

Važnost tačnih informacija

Kritika koja se često upućuje ženskim časopisima je njihova sklonost objavljivanju netačnih ili pogrešnih informacija.

Na primer, poznato je da neki časopisi promovišu popularne dijete ili rutine vežbanja koje nisu zasnovane na čvrstim naučnim dokazima i koje potencijalno mogu ozbiljno narušiti zdravlje čitalaca.

Da bi se borili protiv ovog problema, važno je da ženski časopisi daju prioritet tačnosti i integritetu u svom izveštavanju. To podrazumeva rad sa stručnjacima u različitim oblastima kako bi se osiguralo da su članci zasnovani na najnovijim istraživanjima, uključujući izvore i reference za sve predstavljene informacije.

Pored toga, časopisi mogu raditi na izgradnji odnosa sa renomiranim zdravstvenim organizacijama i institucijama kako bi osigurali da njihovo izveštavanje bude relevantno i pouzdano.

devojka-na-krevetu-cita-magazin

Uloga oglašavanja u ženskim časopisima

Jedan faktor koji može otežati ženskim časopisima da daju prioritet tačnosti i integritetu je njihovo oslanjanje na prihod od reklama.

Mnogi časopisi se oslanjaju na prihode od kozmetičkih ili modnih brendova, što može stvoriti sukob interesa kada je u pitanju sadržaj koji objavljuju. Na primer, manje je verovatno da će časopis kritikovati određeni kozmetički proizvod ako je i taj proizvod veliki oglašivač!

U borbi protiv ovog problema, neke publikacije su počele da istražuju alternativne modele finansiranja od kojih su se neki pokazali više efikasni od drugih. Na primer, neki ženski online magazini su počeli da naplaćuju čitaocima pristup svom sadržaju, umesto da se oslanjaju samo na prihod od reklama.

Drugi su počeli da daju prioritet partnerstvu sa etičkim i održivim brendovima, umesto da jednostavno prihvataju novac od bilo kog brenda koji je spreman da plati za reklamni prostor.

Kakva je budućnost ženskih magazina?

Ženski časopisi imaju potencijal da budu vredan izvor informacija i inspiracije za žene svih uzrasta.

Međutim, u cilju postizanja ovog potencijala, časopisi moraju dati prioritet tačnosti, raznolikosti i inkluzivnosti u svom izveštavanju. Promovišući informacije zasnovane na dokazima i slaveći žene i njihova dostignuća, časopisi mogu osnažiti i inspirisati čitaoce.

Štaviše, časopisi se mogu suprostaviti stereotipima i nerealnim standardima lepote promovišući različite reprezentacije ženskih tela i prikazujući različite stilove života i interesovanja. Čineći to, časopisi mogu pomoći u stvaranju inkluzivnijeg i osnažujućeg medijskog pejzaža koji slavi žensku različitost i individualnost!

Na kraju krajeva, uspeh ženskih časopisa zavisiće od njihove sposobnosti da se prilagode promenljivim vremenima i očekivanjima čitalaca koji se razvijaju!

Ženski časopisi mogu biti i vredan izvor informacija i inspiracije za žene, ali se moraju pridržavati visokih standarda tačnosti, inkluzivnosti i raznolikosti kao i Kodeksa novinara Srbije u svakom trenutku. Kako medijski pejzaž nastavlja da se razvija, za časopise će biti važno da slušaju svoje čitaoce i odgovore na njihove potrebe, a ne da se jednostavno oslanjaju na zastarele šablone i pretpostavke.