Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Zašto nikada ne treba odlagati odlazak ginekologu i kada je najbolje uraditi ginekološki pregled?

ginekoloski pregled

Ginekološki pregled ne treba da predstavlja tabu u društvu, važno je pričati o njemu kako bi rešili neodmice i otišli kod lekara u pravom trenutku. Pregled specijaliste može vas rešiti jednostavnih problema i spasiti vam život koji ugrožavaju ćutljivi tumori. Kako bi izbegli najgore prevencija je neophodna, a sam ginekološki pregled bezopasan je i bezbolan.

Kada treba otići na prvi ginekološki pregled?

Prvi ginekološki pregled treba obaviti sredinom puberteta, odnosno u petnaestoj ili šesneastoj godini, saznajemo istražujući. U toku puberteta menja se nivo hormona i samim tim telo žena. U svetu ginekolozi naglašavaju da na prvi pregled treba doći posle prve menstruacije, dok kod nas i dalje važi nepisano pravilo da se preventivni pregled odigrava oko petnaeste godine života.

Ukoliko devojke u tom uzrastu nisu seksualno aktivne, nema razloga za paniku i odustanak od ginekološkog pregleda. U ranim godinama ginekolog će ultrazvukom pregledati jajnike, kako bi proverio da li su zdravi. Ponekad velike osilacije hormona mogu dovesti do vodenih cista na jajnicima, pa je preventivni pregled neophodan. Ginekolog će klasičnim pregledom stomaka, odnosno opipavanjem proveriti da li je materica na svom mestu. U ordinaciji će zapisati kako telo devojke funkcioniše, na koliko dana dobija menstruaciju, koliko menzis traje i da li je obilan. Ove informacije biće od vitalnog značaja u narednim godinama.

Kada je sve u redu sa telom žene i njenim polnim organom, preporučuje se ginekološki pregled na osam meseci do godinu dana. Na taj način ćete osigurati zdravlje i šta god da se pojavi biće izlečeno na vreme.

Šesnestogodišnjakinje odlaze na prvi pregled, ali ukoliko ste ranije stupili u seksualne aktivnosti obavezo posetite ginekologa. Najbolje bi bilo pre prvog seksualnog iskustva otići na preventivni pregled i posavetovati se sa svojim lekarom, evo zašto!

Ginekološki pregled pre stupanja u seksualne odnose

Kada poželite da stupite u prvi seksualni odnos sa svojim partnerom, najpre otvoreno porazgovarajte o tome. Preporučujete se da odete na ginekološki pregled i saopštite svoju odluku izabranom lekaru kako bi vas uputio na najbolje sredstvo kontracepcije.

Nipošto nemojte uzimati kontraceptivne pilule na svoju ruku. Nezaštićeni seksualni odnosi sa druge strane, mogu stvoriti ozbiljne probleme sa zdravljem. Vaš lekar će vam u skladu sa vašim telom i godinama predložiti kontraceptivno sredstvo zahvaljujući kom ćete biti sigurni i bezbrižnim. Pritom ćete znati da li ste zdravi i da li je vaše telo spremno na za vas novi čin ljubavi.

Ginekološki pregled je neophodan kada ste seksualno aktivni

Ginekološki pregled kod seksualno aktivnih osoba podrazumeva bris i kolposkopiju, saznajemo čitajući. Ova dva noviteta, pored ultrazvuka i klasičnog pregleda rukama, neophodan je kako bi se proverila Ph vrednost unutar vagine i sam izgled zidova grlića materice i materice.

Seksualno aktivne osobe treba da odlaze na redovne i potpune ginekološke preglede, zahvaljujući kojim će izbeći različite infekcije, odnosno bakterije, ali i teška oboljenja poput raka grlića materice. Statistika je poražavajuća u našoj zemlji što se tiče raka grlića materice, brinite o sebi i posećujte svog lekara redovno. Prevencija je jedini put do zdravog i srećnog života!

Do sada smo pričali o redovnim ginekološkim pregledima na koje treba odlaziti na svakih osam meseci ili godinu dana. Ukoliko vam lekar preporuči manji razmak između dva ginekološka pregleda, obavezno ga ispoštujte.

Vreme je da se posvetimo priči o vanrednim pregledima. Šta je razlog za uzbunu?

Ginekološki pregled usled bolnih menstruacija

Bolne menstruacije potpuno remete život, tako da nekoliko dana ne izlazite iz kreveta. Pored toga što su bolne mogu biti obimne, tako da se ulošci menjaju na svakih sat do dva vremena.

Ukoliko vam se dogode ne treba ih prihvatati kao prirodno stanje i prilagođavati im se. Telo se nosi sa svim promenama i mentruacija treba da bude lagana, ne sme da utiče na vašu svakodnevnicu. Zato obilnu i bolnu mentruaciju ne treba trpeti, već se preporučuje odlazak na ginekološki pregled. Na osnovu pregleda lekar će utvrditi zašto su vaše menstruacije teške i bolne i učiniti sve da se organizam vrati u normalu.

U društvu vlada pravilo da je menstruacija teška i žene je mrze, ali ne treba da bude tako. Ona mora biti umerena i podnošljiva, tako da i pored nje uživate u danu!

Sumnjiv sekret i bol u stomaku razlog su za odlazak kod ginekologa

Primetite li sekret na donjem vešu obratite pažnju na njegovu strukturu i miris. Pojavljuje li se svakodnevno, vreme je za ginekološki pregled. Unutrašnjost vagine pokušava da se odbrani od infekcije i stvara sekret koji izlazi van tela. On je  alarm za uzbunu i zato zakažite ginekološki pregled čim se pojavi.

Spasite svoje telo i održite zdravlje kako bi uživali u godinama koje slede!