Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Zašto je hemija za dubinsko pranje nameštaja bitna?

hemija-za-ciscenje-namestaja

Čišćenje nameštaja je važan deo održavanja čistoće u našim domovima, a korišćenje hemikalija za čišćenje može značajno olakšati ovaj proces. Međutim, kako biste postigli najbolje rezultate, važno je biti obavešten o pravilnoj primeni hemikalija i uticaju koje mogu imati na određene materijale.

Proces čišćenja nameštaja je podeljen na dva koraka – usisavanje i dubinsko pranje. Usisavanje se odnosi na uklanjanje prašine koja se nalazi na površini nameštaja, dok se dubinsko pranje koristi za temeljnije čišćenje i za uklanjanje tvrdokornih mrlja sa tapacirunga, kože ili drugih površina materijala.

Kada koristite hemikalije za čišćenje, bezbednost je ključna. Potrebno je koristiti hemikalije koje su bile testirane i potvrđeno su bezbedne za upotrebu u domu, posebno u prisustvu dece i kućnih ljubimaca. Umesto hemikalija, možete koristiti kućna sredstva za čišćenje koja su manje štetna za zdravlje i okolinu.

Pored bezbednosti, takođe je važno uzeti u obzir nalog proizvođača o upotrebi hemikalija na određenim vrstama materijala. Na primer, neke hemikalije mogu da oštete tapacirung ili ostavljaju tragove na plastičnim površinama.

Kada se radi o uklanjanju mrlja, različite mrlje zahtevaju različite tretmane. Mrlje od masnoće se obično uklanjaju sapunom ili sredstvima za suđe, dok mrlje od vina zahtevaju vinsko sirće ili limunov sok. Važno je da se mrlja tretira što pre kako bi se smanjila mogućnost trajnog oštećenja.

Konačno, redovno održavanje nameštaja može značajno produžiti njegov životni vek. Kožu je potrebno čistiti posebnim sredstvima, dok suhe mrlje na tapacirungu se mogu eliminisati uz upotrebu naprskivača za tapacirung. Ako redovno čistite i održavate svoj nameštaj, možete ga zadržati u savršenom stanju godinama.

Ukratko, hemikalije za čišćenje su važan deo održavanja higijene u domu i održavanju životnog veka vašeg nameštaja. Važno je izabrati prave hemikalije u skladu sa površinom materijala i koristiti ih na način koji je bezbedan za vaše zdravlje i okolinu. Redovno čišćenje, u kombinaciji sa pravilnom primenom hemikalija, može produžiti životni vek nameštaja i učiniti vaš dom čistijim i ugodnijim za boravak.

Važno je razumeti da čišćenje nameštaja nije samo proces fizičkog čišćenja.

Takođe se radi o hemiji, koja se odnosi na interakciju između različitih supstanci i njihovih svojstava.

Hemija igra glavnu ulogu u postizanju temeljnog čišćenja nameštaja jer određuje koji proizvodi se koriste za svaku vrstu mrlja ili prljavštine na vašem nameštaju.

Na primer, ako imate mrlju na bazi ulja na vašoj drvenoj površini stola, onda je upotreba vode neće ukloniti, umesto toga, potreban vam je rastvarač na bazi ulja kao što je terpentin ili mineralni alkohol kao što je razređivač boje.

Kako hemija za dubinsko pranje nameštaja utiče na sam nameštaj?

Hemijske reakcije su ključ za dubinsko čišćenje. Prava sredstva i metode za čišćenje, zajedno sa dobrom hemijom, mogu vam pomoći da vaš nameštaj ponovo izgleda kao nov.

Hemikalije reaguju sa drugim hemikalijama kako bi razbile prljavštinu na površinama.

Ovaj proces se naziva oksidacija ili “oksidaciona reakcija”.

U nekim slučajevima, reakcija oksidacije je trenutna; na primer, kada izbeljivač dođe u kontakt sa organskom materijom kao što su mrlje od krvi ili ostaci hrane na površinama od tkanine kao što su stolice ili kauči, odmah će početi da razlaže te supstance na manje čestice koje se mogu lako ukloniti ispiranjem rastvora koji ih sadrži.

Prednosti dobre hemije za dubinsko pranje nameštaja?

Kada koristite visokokvalitetan proizvod za čišćenje, možete biti sigurni da će dobro obaviti posao.

Ne morate da brinete o tome da li će vaš nameštaj biti čist i svetao kada završite sa njim, umesto toga, sve vaše brige će biti olakšane znajući da su proizvodi koji se koriste na vašem nameštaju efikasni i bezbedni za upotrebu kod dece i kućnih ljubimaca.

Glavna prednost korišćenja visokokvalitetnih hemija za čišćenje nameštaja je da svaki put obezbeđuju temeljne rezultate.

Ako postoji nešto gore od prljavog nameštaja u vašem domu ili kancelarijskom prostoru, to je nameštaj aljkavog I neurednog izgleda.

Međutim, sa ovim tipovima proizvoda koji su danas dostupni, a posebno ako ih prave renomirani proizvođači, nema razloga zašto bi se neko zadovoljio rezultatima manje od vrhunskog kvaliteta svaki put kada čiste svoje stvari.

Prednosti visokokvalitetnih hemikalija za čišćenje nameštaja ima mnogo.

 • Kao prvo, one mogu efikasno očistiti i ukloniti prljavštinu, mrlje i mirise sa vašeg nameštaja. Ovo će vam pomoći da produžite životni vek vašeg nameštaja sprečavajući oštećenja i habanje.
 • Kao drugo, ekološki prihvatljivi proizvodi za čišćenje nameštaja pomaže da naše okruženje bude zdravo smanjenjem zagađenja izazvanog hemijskim otpadnim proizvodima na deponijama ili u sistemima za vodu.
 • Kao treće i možda najvažnije, ove vrste proizvoda su bezbednije za upotrebu jer sadrže manje toksičnih sastojaka od drugih brendova na tržištu danas, pa ako tražite efikasan način da očistite presvlake bez brige da ćete povrediti sebe ili bilo koga oko sebe, onda je ovo definitivno nešto vredno razmatranja.

Vrste hemija za dubinsko pranje nameštaja?

Postoje razne hemikalije koje se mogu koristiti za dubinsko čišćenje nameštaja, ali je važno koristiti proizvode koji su bezbedni za određenu vrstu nameštaja koji se čisti.

Deterdženti, koji se koriste za opšte čišćenje.

Oni su blagi i sigurni za upotrebu na većini komada nameštaja.

Mogu se koristiti i za čišćenje tapacirunga i tepiha.

Profesionalne službe za čišćenje, koriste sredstva za čišćenje koja su bezbedna u uklanjaju maksimalne količine prljavštine, ali pre nanošenja bilo kog proizvoda za čišćenje pregledaju tapacirung i koji je tip vlakana, fizičke nedostatke, postojanost boje i mrlje.

Omekšivači tkanina, koji pomažu u uklanjanju mrlja sa tkanina tako što razbijaju čestice prljavštine na manje veličine tako da se mogu lako ukloniti metodama čišćenja vodom ili parom, kao što su čistači na paru.

Ova vrsta hemikalije se takođe koristi za uklanjanje mirisa sa odeće tako što ih apsorbuje u svoje molekule kroz proces apsorpcije, gde se molekuli vezuju jedan za drugi formirajući nova jedinjenja koja ne moraju nužno biti rastvorljiva u vodi, ali se ipak mogu ukloniti pranjem.

Kako koristiti hemikalije za čišćenje nameštaja?

 • Pročitajte uputstva na bočici hemikalije za čišćenje.
 • Izmerite odgovarajuću količinu hemikalije za čišćenje i vode, kao što je naznačeno u vašem receptu.
 • Sipajte ovu mešavinu u odgovarajuću posudu, ili drugu veliku posudu u kojoj možete da natopite sunđere ili krpe koje ćete koristiti za čišćenje.
 • Potpuno uklonite prljavštinu, mrlje i alergene sa tapacirunga.
 • Ostavite prijatan miris koji pomaže u neutralizaciji mirisa izazvanih kućnim ljubimcima ili pušenjem u kući.
 • Napravite zaštitnu barijeru protiv budućih mrlja dodavanjem sastojka protiv mrlja u rastvor za čišćenje koji se koristi na vašem nameštaju.

Negativne posledice loše hemije

Najčešća negativna posledica kada je loša hemija za dubinsko pranje nameštaja u pitanju je nakupljanje ostataka i promena boje.

Ostaci koji ostaju nakon čišćenja mogu biti plodno tlo za buđ, koji mogu izazvati zdravstvene probleme ako se udahnu ili progutaju.

Tokom vremena, ovo nakupljanje će takođe zatamniti završnu obradu na vašim komadima nameštaja i učiniti ih starim ili prljavim.

Odabir sigurnih i efikasnih hemija za dubinsko pranje nameštaja

Kada birate najbolju hemiju za dubinsko čišćenje za nameštaj, važno je uzeti u obzir vrstu materijala i mrlje.

Na primer, ako imate sofu od tkanine na kojoj je velika masna mrlja, poželećete da koristite nešto što će biti bezbedno i za mrlju.

Ako niste sigurni od koje vrste mrlje ili materijala je napravljen vaš komad, pitajte stručnjaka.

On može pomoći da se utvrdi koji proizvodi bi najbolje funkcionisali u vašoj situaciji.

Važno je imati na umu da je dobra hemija ključna za dubinsko čišćenje nameštaja.

Ako želite da vaš nameštaj izgleda kao nov, potreban vam je profesionalac koji zna da koristi prave hemikalije i alate za posao.

Još nekoliko saveta za dubinsko pranje nameštaja

 1. Specifične primene hemikalija za dubinsko pranje nameštaja:
  • Tepisi: Hemikalije za čišćenje tepiha su formulirane da uklone duboko usađenu prljavštinu i mrlje.
  • Tapacirani nameštaj: Hemikalije za čišćenje tapaciranih površina su dizajnirane da očiste i obnove izgled tkanina, bez oštećenja vlakana.
  • Kožni nameštaj: Hemikalije za čišćenje kože pružaju hidrataciju i zaštitu kože, čime se produžava njen životni vek.
  • Drveni nameštaj: Hemikalije za čišćenje drvenih površina uklanjaju mrlje i prljavštinu, istovremeno obnavljajući sjaj i završnu obradu.
 2. Dodatni materijali koji se mogu koristiti pri dubinskom pranju nameštaja:
  • Tepih čistači: Ove mašine koriste specijalnu mešavinu vode i hemikalija za dubinsko pranje tepiha, efikasno uklanjajući prljavštinu iz vlakana tepiha.
  • Mikrofiber krpe: Ove krpe su vrlo korisne prilikom čišćenja nameštaja, jer imaju sposobnost da efikasno sklone prljavštinu i apsorbuju tečnost.
 3. Važnost redovnog održavanja nameštaja:
  • Redovno čišćenje nameštaja hemikalijama za dubinsko pranje ne samo da održava izgled i kvalitet nameštaja, već i pomaže u sprečavanju nakupljanja alergena i bakterija.
  • Čišćenje nameštaja smanjuje rizik od alergijskih reakcija i respiratornih problema, posebno za osobe koje su osetljive na prašinu, grinje i druge alergene.
 4. Saveti za sigurnu upotrebu hemikalija za dubinsko pranje su:
  • Nosite zaštitne rukavice i pazite da izbegavate kontakt sa očima prilikom rukovanja hemikalijama.
  • Proverite da li postoji preporuka proizvođača ili uputstva na pakovanju o upotrebi hemikalija na određenim materijalima nameštaja.
  • Pre upotrebe temeljno provetravajte prostoriju u kojoj vršite čišćenje kako biste smanjili mogući rizik od udisanja hemikalija.
 5. Profesionalno čišćenje nameštaja:
  • Za dubinsko pranje, posebno kod jako zaprljanog nameštaja ili za održavanje, razmislite o angažovanju profesionalaca koji poseduju iskustvo i opremu za temeljno čišćenje.