Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Vodič za roditelje: Kako izabrati bebi kolica?

kolica-za-bebe-torba

Stvari koje su vam neophodne za dolazak bebe su brojne, pa njihova kupovina iziskuje dugo vremena. Iz tog razloga, kako bi sebi olakšali, budući roditelji sa pripremom počinju nekoliko meseci unapred.

Kupovina bebi opreme može biti jako stresna, pogotovo kada roditelji očekuju prvo dete, pa nisu sigurni koja oprema je najbolja. Kolica za bebu su jedna od osnovne opreme koja vam je potrebna još od prvih bebinih dana. Njih možete koristiti kada idete u šetnju sa bebom ili kako bi je lakše umirili i uspavali. 

Sa obzirom na veliki izbor modela i dodataka za kolica, teško je proceniti koja će vam najviše odgovarati. Odabirom adekvatnih kolica, možete sebi mnogo olakšati izlazak iz kuće i boravak sa bebom napolju.

Ukoliko tragate za pouzdanim kolicima koja će ispuniti sve vaše zahteve, u nastavku teksta pročitajte koji sve modeli postoje i njihove karakteristike kako bi lakše doneli odluku.

#1 Sistem 3 u 1 – sa svim potrebnim dodacima

Kolica za bebe 3 u 1 pored samih kolica, sadrže i autosedište i nosiljku za bebu koja se mogu koristiti od prvog bebinog dana. Uz njih se uglavnom dobija i torba koja je prilagođena svim vremenskim uslovima i sadrži podlogu za presvlačenje bebe.

Glavna prednost ovih kolica je lakoća montiranja autosedišta na njih. U njemu je beba smeštena u fetus položaj, tako da može da vidi sve oko sebe.

Kvalitetan bezbednosni sistem, naslon za leđa koji je podesiv, tenda, podesiva ručka i mogućnost fiksiranja točkića su neke od ostalih karakteristika ovih kolica.

Što se tiče estetike, dizajn ovih kolica je elegantan i  veoma moderan, pa pored toga što su funkcionalna, ona takođe i jako lepo izgledaju.

#2 Sistem 2 u 1 – kvalitetan model kolica

Kolica 2 u 1 su podjednako kvalitetna koa i 3 u 1, a jedina razlika je što ne poseduju tvrdu korpu za novorođenče. Uz njih takođe dobijate autosedište i torbu.

Roditeljima sa decom do 6 meseci se preporučuje da se deca voze u autosedištu montiranom na kolica, dok se za malo stariju decu preporučuje vožnja u sedećem ili polu ležećem položaju. Uglavnom imaju opciju da se dete postavi u dva pravca, tako da gleda ka vama ili ka okolini u zavisnosti od uzrasta deteta.

Bezbednosni mehanizam je jako kvalitetan, pa sadrže 5 tačaka koje su pričvršćene sigurnosnim pojasevima. Kao i kolica 3 u 1 imaju podesiv naslon za bebu, koji može da se postavi u 3 položaja

#3 Kišobran kolica – pogodna za putovanja

Prednost kišobran kolica su njihova težina i dimenzije. Ova kolica su najlakša i zauzimaju najmanje mesta pa su napovoljnija za transportovanje, a preporučuju se za putovanja.

Mogu imati podesiv ili nepodesiv naslon, u zavisnosti od modela. One sa podesivim naslonom imaju opciju ležećeg položaja deteta, dok ona sa nepodesivim imaju samo sedeći položaj. Iz tog razloga, ova kolica se ne preporučuju za male bebe, već za one koje mogu samostalno da sede uspravno.

#4 Kolica za blizance – veliki izbor modela

Kada kupujete kolica za blizance možete birati između više različitih modela. Kod nekih, deca sede jedno do drugog, dok kod nekih mogu sedeti jedno iza drugog ili jedno prekoputa drugog.

Dok je najčešći model onaj u kome deca sede jedno pored drugog, mana ovih kolica je njihova širina, pa roditelji mogu imati problem sa prolaskom kroz vrata.

Kako odabrati kolica?

Kada birate kolica za bebu, kako bi odabrali odgovarajuća, možete postaviti sebi sledeća pitanja:

 

Po kakvom terenu ćete ih voziti?

Kolica sa plastičnim točkovima su lakša, međutim po vlažnom i kišovitom vremenu se jako klizaju po asfaltu. Zato se preporučuju ona teža, sa gumenim točkovima, a što je podloga po kojoj ćete ih uglavnom voziti neravnija, oni trebaju da budu veći, kako bi bebi bilo što udobnije.

Da li vam je težina kolica od presudnog značaja?

Težina kolica je između 6 i 20 kila, u zavisnosti koji model odaberete. Lakša kolica su pogodnija za nošenje ukoliko živite u zgradi koja ne poseduje lift.

Međutim, ona su mnogo nestabilnija i neudobnija za dete, pa se preporučuju samo za vožnju po asfaltu. Teža kolica su pogodnija za kretanje po neravnoj površini, ali su teža za manevrisanje.

Koliko prostora imate za kolica?

Kada kupujete kolica, obratite pažnju na njihove dimenzije i da li se one uklapaju u vaše kriterijume. Vodite računa koliko prostora imate za njihovo odlaganje, kao i da li mogu da stanu u gepek vašeg automobila.

Da li vam trebaju pojedini dodaci?

Ukoliko vam trebaju pojedini dodaci, kao što su autosedište, torba, držač za torbu ili kišobran, te dodatke možete zasebno kupiti ili odabrati kolica koja ih već imaju.

Kojim budžetom raspolažete?

Cena kolica je različita u zavisnosti od modela i dodataka koji se uz njih dobijaju. Veliki je raspon cena, pa ih možete kupiti po ceni od 5000 dinara, dok se pojedini modeli kreću i do 50 000 dinara.

Da li planirate samo kupovinu jednih ili više kolica tokom bebinog odrastanja?

Ukoliko tokom bebinog odrastanja planirate kupovinu samo jednih kolica, birajte one modele koje imaju opciju okretanja sedišta ili pokretnu dršku. Na taj način će beba do 6 meseci biti okrenuta ka vama, a kada bude malo starija okrenite je ka napred, kako bi upoznala okolinu i navikla se na nju.

Veliki izbor kolica i brojni dodaci koje ona sadrže, mogu biti zbunjujući pri kupovini. Nadamo se da smo vam ovim tekstom razjasnili karakteristike različitih kolica, i pomogli da odlučite koja su prava za vas.