Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Vodič za kupovinu laptopa – kako odabrati laptop računar?

laptop-mobilni-telefon-solja-cvece

Kao što danas ne možemo zamisliti život bez mobilnih telefona, ista je situacija i sa laptop računarima. Bilo da nam je neophodan kako bi obavljali posao, za fakultet ili za razonodu i zabavu, laptop je nešto bez koga može samo mali broj ljudi.

Da bi laptop ispunio sve vaše zahteve neophodno je izdvojiti određenu svotu novca i odabrati onaj odgovarajući. Važno je da odaberete laptop koji je kvalitetan kako ne bi došlo do njegovog kvara, a u slučaju da do toga dođe biće vam potreban servis za računare i laptopove.

Ukoliko želite da saznate kako da odaberete laptop u zavisnosti od svrhe za koju vam je potreban, nastavite sa čitanjem ovog teksta. 

Kako odabrati laptop za posao?

Ako vam je potreban laptop za posao, posebno je važno da se pozabavite njegovim karakteristikama. Prvo na šta treba da obratite pažnju je njegova veličina.

Bez obzira na posao kojim se bavite, potreban vam je radni prostor, pa je važno da ekran laptopa nije previše mali. Međutim sa većim dimenzijama laptopa dolazi i njegova težina, pa je potrebno voditi računa i o tome. Ako vam je u opisu posla da stalno nosite i premeštate laptop, to može predstavljati problem.

Idealna veličina laptop ekrana je 14 ili 15 inča – ona omogućava dovoljno veliki ekran za neometani rad, ali i veličinu laptopa koja je jednostavna za transport. Ukoliko je vaš posao statički ili radite od kuće i nemate potrebu da prenosite laptop, onda se možete odlučiti i za veće dimenzije ekrana.

Vodite računa da vaš laptop ima dovoljno memorije koja vam je potrebna, kako ga ne bi opteretili. Međutim, ovo nije najvažnija karakteristika zato što ukoliko vam ipak zafali memorije, možete nabaviti eksternu. Za RAM memoriju preporučujemo 8 GB memorije.

Kada je u pitanju procesor, trenutno su najzastupljeniji procesori Intel i3, i5, i7, Intel Gold, AMD Ryzen i AMD Athlon. Najvažnije kod laptop računara je da imaju dobar procesor, zato što je on integrisan i ne može se menjati. Oni procesori koji su veoma spori i koje treba izbegavati su Intel Atom, AMD E1, E2, A4 i Intel Celeron.

Za poslovni laptop minimum je da procesor bude i3 serije, ali su mnogo bolja opcija i5 ili i7. Na taj način će vaš laptop podržati sve programe i ispuniti sve zahteve posla kojim se bavite.

laptop-ekran-mis

Koji laptop je najbolji za kućnu upotrebu?

Laptop računari koji su za kućnu upotrebu najčešće se koriste za gledanje serija, filmova, slušanje muzike, korišćenje interneta i obavljanje jednostavnih zadataka kao što je slanje email-a ili online kupovina. Kako ovo nisu zahtevne radnje, možete proći povoljnije i odabrati neki slabiji laptop koji će svakako zadovoljiti vaše potrebe.

Za ovu svrhu sasvim je doboljan procesor i3, koji će dovoljno brzo obavljati sve funkcije koje su vam neophodne. Što se tiče RAM memorije, 4 GB će biti sasvim dovoljno memorije, zato što nećete obavljati više aktivnosti istovremeno.

Kako bi mogli da koristite laptop odmah nakon što ga kupite, neophodno je da unapred ima instaliran Windows, a ukoliko nema, to možete učiniti u servisu za laptop računare.

Kakav treba da bude laptop za gejmere?

Gejmeri pri kupovini laptopa najviše treba da vode računa o jačini procesora laptopa, kako bi on mogao da podrži sve jače igrice. Najbolja opcija su procesori i7 i Ryzen 5, međutim ukoliko to nije moguće priuštiti, sasvim dobra opcija je i i5.

Minimalna RAM memorija koja vam je potrebna je 8 GB, dok je naša preporuka da to ipak bude memorija od 16 GB. 

Gejmeri pored laptopa zahtevaju i dodatnu opremu kao što su postolje za laptop koji sadrži sistem hlađenja, velike podloge za miš ili naslon za zglobove, kako bi sati provedeni igrajući igrice na laptopu bili prijatniji i udobniji.

Koje karakteristike treba da ima laptop za grafičke dizajnere?

Najvažniji programi za sve one koji se bave grafičkim dizajnom, animacijama i editovanjem slika i videa su Adobe Photoshop, Adobe Illustrator i Premier.

Zato njihov laptop treba da bude dovoljno jak kako bi omogućio nesmetan rad ovih i sličnih programa. Najbolji procesor za ovu upotrebu je i7, ali su sasvim solidan izbor i i5 serija, kao i Ryzer 3 i Ryzer 5.

Što se tiče RAM memorije najviše se preporučuje memorija od 16 GB, međutim ukoliko niste u mogućnosti da odaberete tu opciju, sasvim je okej i 8 GB, dok bi sve manje od toga trebalo izbegavati. Za sve one koji se bave 3D modelovanjem i animacijom najvažnija je grafička kartica.

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta uvideli razliku u potrebnim karakteristikama laptop računara u zavisnosti od toga za šta vam je računar potreban. Pratite naše instrukcije i pronađite onaj pravi!