Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Važnost kreiranja funkcionalnih i energetski održivih poslovnih prostora

staklo-zdraga

Klimatske promene i narušavanje životne sredine navele su kako pojedince, tako i velike kompanije i biznise, da još jednom preispitaju svoje odluke i unesu promene koje će doprineti očuvanju okruženja. Tako su održivi i funkcionalni prostori danas postali prioritet mnogih kompanija i neizostavan deo modernog poslovanja. Primenom održive prakse, preduzeća aktivno učestvuju u kreiranju zelenije budućnosti, stvaraju pozitivan imidž u javnosti, ali i kreiraju funckcionalna i inspirativna radna okruženja. Poslovni prostor je mesto gde zaposleni provode veći deo dana, stoga je važno posebnu pažnju posvetiti ovom segmentu poslovanja. Radna atmosfera i prostor u kome borave, direktno utiču na performanse zaposlenih i njihovo raspoloženje.

Upoznajte se sa svim benefitima funkcionalnih i energetski održivih poslovnih prostora i načine na koje možete implementirati ovu praksu.

Upotreba održivih materijala

Koncept korišćenja održivih materijala u izgradnji postao je izbor mnogobrojnih kompanija, a za cilj ima smanjenje emisije štetnih gasova i njihovog uticaja na životnu sredinu. Ekološki prihvatljivi materijali kao što su drvo, aluminijum ili staklo koriste manje energije za svoju proizvodnju i tako ostavljaju manji karbonski otisak. Nameštaj od recikliranog drveta ili bambusa biće inovativno i održivo rešenje čime ćete direktno doprineti očuvanju planete. A ukoliko se odlučite za lokalnog proizvođača, smanjićete i negativan uticaj transporta koji je prilikom izgradnje i opremanja prostora neizbežan.

Prirodno osvetljenje kao prioritet

Jedna od osnovnih odlika funkcionalnog i održivog prostora jeste i adekvatno prirodno osvetljenje. Dovoljna količina prirodne svetlosti može smanjiti potrošnju energije, a predstavlja bolje rešenje za same zaposlene, nasuprot veštačkom osvetljenju. Svetli prostori doprinose boljoj koncentraciji prisutnih i pozitivno utiču na njihovo raspoloženje, zato su prostrani klizni prozori dobar izbor za poslovne prostore. Osim što izgledaju moderno i privlačno, veoma su efikasni jer u svakom trenutku možete da omogućite cirkulaciju svežeg vazduha. Kada je u pitanju veštačko osvetljenje koje svakako moramo koristiti u određenom delu dana, najbolje je opredeliti se za LED rasvetu, jer troši mnogo manje energije, a vek trajanja im je duži.

Multifunkcionalnost jednako je ušteda

Visokokvalitetan i praktičan dizajn ogleda se u efikasnom korišćenju prostora, pa tako sve češće možemo sresti koncept višenamenskih prostora. Sale za sastanke koje se uz malo napora adaptiraju u prostor za održavanje radionica, ali i vežbanje. Da bismo prostor iskoristili na najbolji mogući način i za kratko vreme ga preoblikovali, open-space koncept nam pruža najviše mogućnosti i najzahvalniji je kada je u pitanju maksimalna iskorišćenost. Takođe, modularan nameštaj pruža fleksibilnost i mogućnost prilagođavanja u skladu sa aktuelnim željama i potrebama. Ovakvo korišćenje prostora može značajno uštedeti vreme, prostor i resurse, doprinoseći stvaranju optimalnih uslova za rad.

Tehnologija u službi održivosti

Razvoj tehnologije i konstantne inovacije direktno utiču na naše poslovanje i oblikuju svakodnevnicu, a samim tim i poslovne prostore u kojima boravimo. Savremeno i funkcionalno opremanje kancelarije podrazumeva korišćenje naprednih sistema za kontrolu temperature i osvetljenja, čime eliminiše rasipanje energije i njeno trošenje svodi samo na neophodno. Prisutni su i različiti interaktivni ekrani i drugi uređaji za efikasno održavanje sastanaka, a komunikacija između zaposlenih koji rade van kancelarija značajno je unapređenja zahvaljujući različitim softverima i naprednim programima. Integracijom tehnologije u vaše poslovanje, olakšava se svakodnevno funkcionisanje zaposlenih i stvaraju kvalitetni uslovi za rad koji će pre ili kasnije dovesti do značajnih rezultata.

Udobnost kao važan faktor

Misija svakog funkcionalnog prostora jeste da prisutnima pruži potreban komfor i stvori im što idelanije uslove za rad. Centralni deo enterijera kancelarija svakako jeste nameštaj koji bi trebalo da je u potpunosti prilagođen zaposlenima, ali i ostatku prostora u kome se nalazi. Klasičan kancelarijski nameštaj treba da pruži maksimalnu udobnost tokom napornih radnih sati, te da, koliko god je moguće, sačuva energiju zaposlenih. Stolice sa ergonomskom podrškom su nepogrešiv izbor, a trenutno popularni materijali koji se koriste za opremanje kancelarija jesu drvo i čelik. Nameštaj koji kombinuje ova dva elementa odiše privlačnom estetikom i predstavlja održivo dizajnersko rešenje, budući da koristi prirodne materijale.

Uređenje i opremanje modernog poslovnog prostora podrazumeva funkcionalnost i energetsku održivost koja donosi mnogobrojne benefite za vlasnike kompanija, a i same zaposlene. Kao rezultat imamo smanjene troškove održavanja, bolju produktivnost zaposlenih, ali i kreiranje pozitivne slike u javnosti o samoj kompaniji. Kako je održivi način poslovanja dospeo u fokus usled aktuelnih klimatskih promena, različiti biznisi žele da pruže pozitivan primer i svojim delovanjem inspirišu druge na akciju.