Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Sve specifičnosti i prednosti rada od kuće

muskarac-radi-na-laptopu

Tokom protekle dve godine većina nas se po prvi put susrela sa konceptom rada od kuće. U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, veliki broj kompanija se odlučio da svoje zaposlene izmesti iz klasičnih kancelarija i omogući im da rade iz svog doma. Ovakav vid obavljanja radnih zadataka je odmah pobrao simpatije mnogih, a prednosti su uvideli kako poslodavci, tako i sami zaposleni. Iz tog razloga, čak i nakon smirivanja pandemije, onlajn rad je i dalje dominantan način poslovanja. Ostanak u toplom domu dok napolju lije kiša i sastanci u udobnoj trenerci postali su svakodnevna pojava u biznis svetu, i nisu više samo neostvareni san, već svakodnevnica. U nastavku ćemo se upoznati sa određenim specifičnostima rada od kuće, kao i njegovim prednostima zbog kojih je postao omiljeni način funkcionisanja mnogih kompanija.

Ušteda vremena i novca

Svi smo iskusili haotičnu saobraćajnu gužvu na putu do posla i zamišljali kako bismo radije u tom trenutku bili u toplom krevetu. Takođe, svakodnevni raspored podrazumeva samu pripremu za posao i odabir odgovarajuće odevne kombinacije, što nam dodatno oduzima vreme. Kada radimo od kuće ne moramo da razmišljamo o dres kodu i putovanju do posla. Primetićemo još jednu razliku, a to je stanje na bankovnom računu. Trošenje novca na gorivo, nove cipele ili obrok u restoranu, pojavom novog koncepta poslovanja, postalo je prošlost. Vreme koje ste trošili na putovanje do posla sada možete koristiti na mudrije i zdravije aktivnosti, kao što su jutarnje vežbe ili ispijanje kafe uz omiljene dnevne novine.

Samostalno uređenje prostora

Istraživanja pokazuju da prostor u kome radimo u velikoj meri utiče na našu produktivnost i kreativnost, pa nije ni čudo što se uređenju kancelarijskih prostora pristupa sa velikom pažnjom. Kancelarija u kompaniji uređena je po unapred utvrđenom dizajnu i zaposleni kao pojedinci ne mogu uticati na to kako će izgledati njihov radni prostor. Ovakvi prostori često mogu biti sterilni, sa nedostatkom prirodne svetlosti, što se negativno odražava na produktivnost onih koji borave u njoj. U kući ćete biti u mogućnosti da prema sopstevnom ukusu odaberete boju zidova i oplemenite prostor sobnim biljkama. Nikome neće smetati što vaši toneri za laserske štampače stoje ispod stola, a ne u ormaru namenjenom za sladištenje materijala. Rad od kuće pruža određenu slobodu kada je u pitanju uređenje prostora i samim tim pospešuje kreativnost i produktivnost kod zaposlenih.

zena na video call-u

https://www.rawpixel.com/image/2335472/free-photo-image-online-meeting-office-computer

Jaka samodisciplina

Kao glavnu specifičnost, ali i izazov sa kojim su susreli svi koji posao obavljaju od kuće, izdvaja se nedostatak fokusiranosti. U kući postoji mnoštvo faktora koji remete mir i odvlače fokus sa rada. Drugi ukućani koji obavljaju svoje aktivnosti i ponekada su bučni, komšinica koja je svratila da se konsulutuje sa vama u vezi sa zajedničkim pitanjima u zgradi samo su neki od potencijalnih rizika koji vas lako mogu izbaciti iz koloseka. Jaka disciplina i dobra organizacija ključne su osobine za profesionalno obavljanje posla od kuće. Ne zloupotrebljavajte fleksibilnost kod ovakvog načina rada i trudite se da odolite svim izazovima kako biste ostali jednako produktivni.

Manjak stresa

Studije su pokazale da se oni koji rade od kuće suočavaju sa manjom količinom stresa, u odnosu na one koji rade u tradicionalnim kancelarijama. Ovome doprinosi fleksibilan raspored i radno vreme koje ne zahteva od vas da radite isključivo u periodu od 9 do 5. Takođe, iznenadni susreti sa kolegama i hitni sastanci su manje verovatni u novim radnim okolnostima, što će učiniti da se osećate rasterećenije i bez konstantnog pritiska. Onlajn posao će ostaviti više slobodnog vremena za nove hobije i upražnjavanje aktivnosti u kojima uživate.

Koliko god mišljenja bila podeljena kada je reč o novoj organizaciji rada, nesumnjivo je da je onlajn poslovanje za kratko vreme pridobilo veliki broj pobornika. Savremena tehnologija nam je omogućila da jednako kvalitetno obavljamo radne zadatke sa bilo kog mesta i pritom, koristimo sve pogodnosti rada od kuće. Postavlja se pitanje da li ćemo se u narednom periodu vratiti tradicionalnom načinu poslovanja ili će on ostati potpuno zaboravljen zbog svih prednosti koje nam onlajn rad pruža.