Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Saveti i trikovi za uspešnu pripremu testa

testo-mesenje-pecivo-hleb

Ukoliko ste se ikada pitali kako testo koje vi pripremate za slana peciva i slatke kolače nikada ne ispadne dovoljno meko poput onih svežih iz pekare, iako ste isprobali različite recepture i pravila za mešenje – nastavite sa čitanjem ovog teksta kako biste svako testo od sad pripremali poput profesionalca.

Istina je da kuhinjski aparati kojima pekari rukuju, kao što je kvalitetan mikser za mešanje testa, utiču na rezultat rada, ali vešti majstori ovog zanata ipak imaju nekoliko trikova u rukavu kada je reč o pripremi savršenog testa za svaku priliku. Neke od njih smo uspeli da saznamo, pa ćemo vam ih ovom prilikom otkriti.

Recept za pripremu savršenog testa – koje brašno je najbolje koristiti za pripremu testa?

Mnogi profesionalci tvrde da je za pripremu testa kvalitet brašna i pravilno odabrana vrsta, to jest tip brašna prilikom pripreme testa za hleb, pecivo ili kolače – presudni faktor.

Uprkos tome, u receptima koje možete pronaći na internetu, često vrsta brašna koju treba upotrebiti nije navedena. Pogrešan izbor brašna može biti finesa koja će presuditi da testo koje pripremite ne bude “kao sa slike” koju vidite pokraj recepta.  Srećom, postoje određena pravila kojima se možete voditi prilikom odabira brašna kada njegova vrsta nije precizno naznačena.

Danas postoji veliki broj različitih vrsta brašna – pri čemu se kod nas najčešće koriste pšenično, ječmeno, speltino, kokosovo, kukuruzno i ovseno. Kada je reč o vrstama pšeničnog brašna, one se dele na sledeći način:

  • prema krupnoći čestica: meki i oštri tip brašna
  • prema sadržaju brašna: belo (T-400 i T-500), polubelo (T-850), crno (T-1100) i integralno pšenično brašno koje je brašno od celog zrna pšenice

Meko ili glatko brašno – kako ga takođe zovu, finije je samleveno. Kao takvo, lakše je za obradu i rukovanje njime prilikom pripreme, dok će obezbediti glatku strukturu pecivima koja su od njega pripremljena. Ovaj tip se najčešće upotrebljava za pripremu hleba i finish peciva – krofni i mekika.

Oštro, nasuprot glatkom, se lako rastapa u tečnosti, te je namenjeno pripremi tečnih testa. Oštro brašno je odličan izbor za pripremu biskvitnog testa, lisnatog testa, testa za picu ili kiflice.

Ukoliko u vašem receptu ne piše koji tip brašna je najbolje da koristite, a ne biste sa sigurnošću umeli da odredite kojoj vrsti testo koje želite da pripremate odgovara – trik je da pomešate meko i oštro brašno i mešavinu upotrebite za pripremu.

Imajte u vidu da je eksperimentisanje, kroz isprobavanje različitih kombinacija sastojaka, ključno za uspeh u pekarskom zanatu. Njime stičete jedinstveno iskustvo, pri čemu ćete pronaći sopstveni recept po kojem će vaši domaći pekarski proizvodi biti prepoznatljivi.

Saveti za mešenje testa – kako da testo uvek brzo naraste?

Postoji nekoliko preduslova koja je potrebno ispuniti da bi testo brže naraslo. Najpre, važno je da je kvasac koji upotrebljavate dobro aktiviran – tako da ispunjava čitavu posudu, dok su preostali sastojci, koje želite da upotrebite za pripremu testa, na sobnoj temperaturi.

Imajte u vidu da dodavanje šećera i ulja u testo sprečava dejstvo kvasca, pa će i narastanje testa teći sporije. Zato je najbolje prvo pomešati kvasac, brašno i svega prstohvat šećera i taksu smešu testa ostaviti da naraste. Tek kada se mehurići na testu smanje, dodajte preostale sastojke. Taktvo testo je potrebno temeljno umesiti na tvrdoj i ravnoj površini.

Trik da testo brže naraste je i da posudu sa testom stavite u prethodno zagrejanu rernu na temperaturi od 40 do 50 stepeni Celzijusa. Kroz manje od deset minuta bi trebalo da primetite da testo brzo raste, kada je potrebno da isključite rernu i ostavite testo u njoj dok ne bude dvostruko veće zapremine.

peciva-testo

Osnovni recept za meko testo – kako najbrže napraviti meko testo?

Cilj svakog zaljubljenika u pekarski zanat jeste da napravi testo za koje će degustatori njime pripremljenih peciva reći da je “meko kao duša”. Tajna je da ne morate imati dugogodišnje iskustvo u ovom poslu kako bi vašim domom zavladao miris savršenih svežih peciva čijom mekoćom će se svi ukućani oduševiti.

Ukusno pecivo možete napraviti prateći osnovni recept za pripremu mekong testa,  koji ćemo vam otkriti u nastavku teksta.

Sastojci:

  • Četiri šoljice (od dva dl) brašna
  • Dve kašike šećera
  • Pola kašike soli
  • Dve kašike suncokretovog ulja
  • 500 ml mleka
  • Jedna kesica suvog kvasca

Priprema ovog testa je izuzeno jednostavna. Potrebno je da sve sastojke spojite u jednu homogenu smesu koju ćete dva sata držati u frižederu da odstoji. Nakon toga, testo uvaljajte u brašno i mešenjem pripemite kiflice, lepinje ili piroške na preferirani način – u vrelom ulju ili pečenjem u rerni.

Ljubitelji hleba i peciva znaju da su domaće pripremljeni proizvodi od testa nezamenljivog ukusa, ali i najzdravija varijanta istih. Pri tome, mnogi tvrde da pekarski zanat pruža jedinstveno opuštajući osećaj prilikom pripreme različitih jela.

Ukoliko želite da vašim ukućanima ove zime priuštite jedinstveno posluženje ili savšeni obrok – idealan način za to je da se okušate u pekarskom zanatu i samostalno, uz pomoć jednostavnih trikova koje ste upravo naučili, pripremite vaš omiljeni pekarski proizvod.