Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Prednosti državni i privatnih poliklinika

privatna-poliklinika

Istraživali smo prednosti državnih i privatnih poliklinika. Donosimo vam iskustvo pacijenata iz prve ruke i prednosti i mane zdravstvenih ustanova kako bi izabrali najbolje za sebe i svoje voljene!

Odlazak kod lekara je nužan i uvek se treba voditi narodnom izrekom bolje sprečiti nego lečiti. Ne treba čekati da vas nešto zaboli, već odlaziti na redovne preglede u skladu sa preporukom vašeg lekara.

Sve je u redu dok smo zdravi i većina ljudi ne obraća mnogo pažnje kod kog lekara ide, ali kada nešto zaškripi svako za sebe i svoje voljene želi tim vrhunskih stručnjaka. Zapitali smo se gde se stručnjaci nalaze? Da li je bolje birati privatne poliklinike i koje su njihove prednosti? Šta sa sobom donose državne, zdravstve ustanove?

Sve odgovore pronaćićete u narednim redovima!

Prednosti privatnih poliklinika u našoj zemlji

Sektor privatnih poliklinika u našoj zemlji aktiviran je 1989 godine i tada je zvanično bio potpuno podržan od strane države. Kada kažemo podržam mislimo da je država podržala ovu privrednu granu različitim subvencijama, kako bi im danas privatni zdravstveni sistem sve nadoknadio kroz redovno plaćanje poreza.

Privatne poliklinike zaposlile su oko petneast posto zdravstvenih radnika i time sprečili odlazak mlade radne snage u inostranstvo. Kada pričamo o ekonomskom stanju zemlje, ovu su defitnitivno prednosti privatnih zdravstvenih ustanova.

  • Šta je sa pojedincima?
  • Kakve su prednosti privatnih poliklinika za nas građane?

Kada kontaktirate privatnu klinku najpre ćete biti oduševljeni ljubaznim osobljem. Kako su državne ustanove preokupirane velikom brojem pacijenata, zdravstveni radnici su premoreni i ponekad ne stižu da se jave na telefon usled velikom obima posla. Privatne poliklinike imaju manji broj pacijenata, telefon je uglavnom dostupan. Moći ćete u najkraćem mogućem roku da stignete do specijalizovanog lekara i zakažete pregled, već za nekoliko dana.

Kontrolni pregled, savet lekara i bilo koja intervencija se plaćaju ponaosob u privatnim poliklinikama. Cena se ne krije, tako da u bilo kom trenutku možete upitati medicinsku sestru za cenovik usluga. Na osnovnu prvog pregleda lekar će vas uputiti koje su vam analize na dalje potrebne i koliko svaka od njih košta. Dobijate dijagnozu i detaljan opis pregleda ispisan na papirima, overenim od strane lekara. Nosite ih sa sobom i možete ih predati u bilo kojoj drugoj utanovi i nastaviti sa lečenjem. Dakle, uvek imate izbor!

Kako privatne poliklinike nisu pretrpane pacijentima medicinsko osoblje ima volje i vremena da vam se posveti. Sa njima možete popičati i većina njih će vam izaći u susret i ponaosob objasniti šta se sa vašim telom događa i u kom je stanju vaš organizam trenutno.

Prednost privatnih poliklinika ogleda se u najnovijoj aparaturi, koja garantuje bezbolne i brze tretmane. Danas većina privatnih ginekoloških ustanova ima specijalizovane lasere za kratke intervencije i sprečavanje raka grlića materice, uklanjanje cista i polipa. Za svega pola sata žena iz privatne poliklinke izlazi potpuno zdrava!

U državnim ustanovama takođe imamo ove aparate, ali se oni koriste kada je stanje krajnje alarmantno, odnosno kada stiže do poslednjeg stadijuma. Jednostavno država nema dovoljno aparata i novca da leči sve bolesti u korenu, na samom početku.

Ginekološke ordinacije su samo jedan u nizu primera. Na osnovu poslednjeg popisa unutar države, došlo se do informacije da privatne poliklinike imaju duplo više aparata za magnetnu rezonancu. Na magnetnu rezonancu se u državnim ustanovama čeka mesecima dok na ovaj pregled u privatnim poliklinikama možete uraditi za nekoliko dana ili nedelja. Privatne poliklinike su dobro opremljene i pritom imaju sređene sobe u kojima se pacijenti osećaju opušteno, maltene kao kod kuće.

Čini se da državnim institucijama nedostaje novac za dodatne aparate, krečenje prostorija u kojima pacijenti leže i mnoge druge stvari. Ipak, to ne znači da su loše. Vreme je da se upoznate sa prednostima državnih poliklinika!

Kakva je usluga i odnos prema pacijentima u družavnim poliklinikama?

Istina je da su redovi dugački i da se medicinsko osoblje svakodnevno trudi i daje maksimum, kako bi vam posvetilo bar malo vremena, objasnilo dijagnozu i sam proces lečenja do detalja. Osoblje je jednako stručno kao u privatnim poliklinikama, ali je manjak vremena i radne snage očigledan pa ćete ponekad ostati bez odgovora. Moraćete da čekate nedeljama kako bi vam lekar objasnio do detalja plan lečenja.

Sa druge strane, prednost državne poliklinike jeste ušteda novca. Tokom celog života svako od nas odvaja deo svojih primanja za zdravstveno osiguranje, kada odete u državnu polikliniku sve je već plaćeno. Nema cifre koja vas čeka po izlazu iz ordinacije i možete biti opušteni, usresređni na samo lečenje i proces oporavka. U državnim poliklinikama dočekaće vas stručnjaci iz različitih oblasti medicine koji iza sebe imaju godine iskustva!

Iskustva korisnika državnih i privatnih poliklinika

Čitav tekst baziran je na iskustvu korsinika državnih i privatnih poliklinika. U razgovoru sa ljudima došli smo do zaključka da većina odlazi na redovne preglede u državne poliklinike. Kako oni navode, tek kada nešto zaškripi sa zdravljem odlaze u privatne poliklinike kako ne bi čekali na pregled u državnoj. Privatne poliklinike magnetnu rezonancu i druge zahtevnije pregleda zakazuju za svega nekoliko dana, što ljude privlači.

Imajte na umu da su zdravstveni radnici odgovorni i savesni, kao takvi daće svoj maksimum u državnim, ali i privatnim ustanovama. Čuvajte svoje zdravlje i ne izbegavajte redovne preglede, a skladu sa trenutnom situacijom i mogućnostima izaberite najbolju poliklinuku za sebe.