Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Par saveta za održavanje i čišćenje mašina za sudove

otvorena-vrata-sudomašine

Korišćenjem mašine za sudove svakodnevno olakšavate sebi obavljanje jednog kućnog posla, a ujedno štedite vreme i energiju koje biste potrošili na ručno pranje posuđa. U toku pranja, u mašini se skupljaju tragovi prljavštine i kamenca iz vode, pri čemu može doći do kvara ukoliko se uređaj ne održava na adekvatan način.

Kako biste produžili vek vaše sudomašine neophodno je njeno redovno čišćenje i održavanje. Zato vam dajemo nekoliko korisnih saveta kako da čistite i da dezinfikujete ovaj aparat koji ima sve veći značaj u domaćinstvima. Pročitajte.

Sredstva za čišćenje sudomašine

Kada su u pitanju sredstva za čišćenje sudomašine, imate mogućnost izbora – možete sami napraviti sredstvo uz pomoć prirodnih sastojaka ili pak kupiti hemijska sredstva koja se nude u prodaji. Prilikom kupovine uređaja, kao što su Bosch ili Candy ugradne sudomašine, sigurno ste čuli da postoje sredstva za dezinfekciju i čišćenje koji dosta efikasno obavljaju svoj posao. Ovim sredstvima moguće je dopreti do svih delova uređaja, kao što su to filter ili neki sitni uglovi na kojima se može nakupiti prljavština.

Što se tiče prirodnih sredstava za čišćenje, njih možete napraviti pomoću namirnica koje verovatno imate u kuhinji. Soda bikarbona je jedno od najboljih sredstava za uklanjanje i najtvrdokornije priljavštine, i možete poslužiti kao odlična alternativa hemijskih preparatima koji se ubacuju u sudomašine.

Kao dezinfekciono sredstvo, ali i sredstva za izbeljivanje mogu poslužiti sirće ili limun, u zavisnosti od toga šta vam je pri ruci. Ukoliko nemate poverenja u sredstva koja se prodaju jer smatrate da mogu naškoditi vašem zdravlju, uvek možete upotrebiti kombinacije ovih prirodnih sastojaka, koji su potpuno bezbedni za upotrebu. Pritom ćete uštedeti novac, a efekat čišćenja je često znatno bolji.

sudomašina

Čišćenje filtera

Još jedan od preduslova za dugo trajanje sudomašine jeste i taj da je potrebno njeno svakodnevno korišćenje, kako ne bi dolazilo do taloženja ostataka hrane na filteru. Svaka sudomašina poseduje filter koji može ili ne može da se izvlači, u zavisnosti od modela. Njegova uloga je sprečavanje velikih komada hrane, kao što su ostaci mesa ili testa, da dođu u deo za odvod.

Potrebno je bar jednom u dva do tri meseca čistiti filter i to tako što ćete ga oprati vrućom vodom i sudomilom, a kasnije ga, po povratku u sudomašinu, pospite sodom bikarbonom do sledećeg pranja. Pratite uputstva o tome kako se pravilno vadi filter iz uređaja, jer se tehnika razlikuje od modela do modela.

Neredovnim čišćenjem filtera doprinosite da se raširi neprijatni miris po sudomašini. Kako biste to izbegli, možete iskoristiti nekoliko kriški limuna. Ubacite ih u fioku za escajg i uključite uređaj na visokoj temperaturi. Budite sigurni da ćete ovim postupkom neutralisati sve neprijatne mirise.

Prskalice na mašini su takođe važne

Čišćenje prskalica na mašini je neophodno kako bi uređaj mogao neometano da ispira posuđe. Postupak je veoma jednostavan. Pošto se lako vade, skinite ih i pažljivo očistite uz pomoć čačkalice, tako što ćete ih gurnuti u sitne otvore i ukloniti svu prljavštinu i hranu koja se zaglavila u njima.

Potom isperite prskalice mlakom vodom. Pre vraćanja u sudomašinu, možete ih dezinfikovati sredstvima koja su predviđena za čišćenje prskalica ili možete koristiti prirodno sredstva, kao što je sirće.

Ne ostavljajte dugo neočišćene prskalice za vodu, jer tako može doći do zapušenja, ukoliko se u njima nakupi kamenac. Odličan pokazatelj da je vreme za njihovo čišćenje jeste masno i nedovoljno oprano posuđe.

Održavajte čistim unutrašnjost i pregrade sudomašine

Posle dugog rada, u unutrašnjosti sudomašine skupljaju se naslage masnoće. Što je i normalan proces, jer se posuđe prlja spremanjem raznih jela. Stoga, radi uklanjanja fleka od prljavštine, potrebno je posle svakog petog ili šestog ciklusa pranja, uključiti praznu mašinu u ciklusu pranja na visokim temperaturama, dodajući joj sredstva za čišćenje i dezinfekciju koja su predviđena za tu svrhu.

Ukoliko ne praktikujete redovno čišćenje, posle nakupljene masnoće možete imati velikih problema. Stoga se preporučuju deterdženti i sredstva sa čišćenje masnoće, ali možete napraviti i posebnu pastu od sode bikarbone i sirćeta i njome premazatu unutrašnjost mašine za sudove. Ostavite sodu bikarbonu da malo deluje, a onda uklonite krpom ostatke. Krpom prebrišite i delove kod vrata i delove u kojima se stavlja tableta za pranje posuđa.

Potopite sve pregrade koje ste izvadili u vruću vodu i pospite ih sudomilom. Ukoliko želite prirodnu verziju, to možete takođe uraditi sodom bikarbonom. Uzmite četkicu i počnite da trljate sve delove pregrada brzim pokretima, kako biste skinuli prljavštinu i masnoću koja se nakupila. Na kraju, sve delove možete osušiti papirnim ubrusom ili mekom krpom koja neće stvarati ogrebotine.

Spoljašnji deo sudomašine, ukoliko ona nije ugradna ili sakrivena frontom čistite vlažnom krpom. Možete koristiti i malo detrdženta ukoliko postoje neke masne fleke na vratima uređaja.

Trudite se da čuvate sudomašinu od kvara tako što ćete redovno održavati njenu higijenu. Time stvarate mogućnost za pripremu zdravih obroka svojoj porodici, bez bojazni da je posuđe koje koristite prljavo.

Naravno! Evo dopunjene verzije teksta sa ubačenim podnaslovima:

Pravilno čišćenje spoljašnjosti sudomašine

Za čišćenje spoljašnjosti sudomašine koristite meku krpu i blago sredstvo za čišćenje. Obrišite sve površine, uključujući dugmiće, ekran ili displej, kako biste uklonili prljavštinu ili mrlje. Nemojte koristiti jaku abrazivnu sredstva koja mogu oštetiti površinu ili boju mašine.

Održavanje i čišćenje brtvi i gumene dijelove

Obratite pažnju na brtve i gumene dijelove sudomašine. Redovno čistite i pregledajte brtve da biste uklonili ostatke hrane ili prljavštine koji se mogu nakupiti na njima. Ovo je važno kako biste osigurali dobro zatvaranje vrata sudomašine i sprječili curenje vode tokom ciklusa pranja.

Osigurajte dobru ventilaciju i sušenje unutrašnjosti

Nakon svakog pranja, otvorite vrata sudomašine kako bi se unutrašnjost osušila. Time ćete spriječiti razvoj neprijatnih mirisa i plijesni. Takođe, redovno provjeravajte i čistite otvore za ispuštanje pare kako biste osigurali pravilan protok zraka.

Pozovite stručnjaka za servisiranje kod kvara

Ukoliko primijetite da vaša sudomašina ne radi pravilno ili ima neki kvar, preporučljivo je pozvati stručnjaka za servisiranje. Oni će izvršiti dijagnostiku i popraviti eventualne probleme kako bi vaša mašina za sudove mogla nastaviti sa optimalnim radom.

Zaključak

Uz pravilno održavanje i čišćenje, vaša mašina za sudove će vam dugoročno pružati efikasan i kvalitetan rad, čime ćete uštedjeti vrijeme i energiju. Redovno čišćenje filtera, prskalica, unutrašnjosti i spoljašnjosti sudomašine je ključno za održavanje njenog funkcionalnog stanja. Takođe, birajte prirodna ili komercijalna sredstva za čišćenje koja su sigurna za upotrebu. Sledenjem ovih saveta, vaša sudomašina će vam služiti dugo i pouzdano.