Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Obradjujete drvo iz hobija, na ovo obratite pažnju

obrada drveta

Ukoliko se bavite obradom drveta, sigurno koristite mnogo alata. Neki od njih su vam neophodni za rad, dok bez nekih i možete da funkcionišete.

Ako iz hobija pravite neki jednostavan nameštaj, neće vam trebati previše alata. Neki alati pomažu da isečemo drvo, a neki da ga obradimo. Ljudi, koji se profesionalno bave obradom drveta, mogu napraviti prava umetnička dela i razne drvene figurice, nestvarnog izgleda. Njima je svaki alat za drvo prekopotreban.

Alat, koji najviše pomaže u obradi drveta i bez kojeg se ona ne može zamisliti, jeste motorna testera za drvo. Ima mnogo različitih tipova motornih testera za drvo – kružne, cirkularne, stone, ubodne, tračne, klipne i dr. Kako onda, pored ovoliko različitih opcija, odabrati odgovarajuću testeru za obradu drveta?

Upotreba različitih motornih testera u sečenju i obradi drveta

Što se tiče motornih testera, njihov izbor je zaista veliki. Najčešće se koriste kružne, cirkularne, stone, ubodne, tračne, klipne testere, testere za drvorez, testere za rupe

Kružne motorne testere pogodne su za lako sečenje manjih, užih i tanjih komada drveta, poput lajsni, šperploča ili ukrasnih delova. Ova testera olakšava obradu drveta, jer je efikasna za isecanje uglova i kosina. Cirkularna kružna testera se koristi na različite načine. Ovaj tip testere za drvo omogućava poprečne rezove i rezove pod uglom.

Ova dva tipa kružnih motornih testera su veoma korisna, jer omogućavaju različite rezove. Pored toga, izuzetno su povoljne, kvalitetne i raznovrsne. Imaćete pravi učinak, ukoliko koristite njih za pomenute načine obrade drveta kao i za sezonska uređenja svog dvorišta.

Stone testere namenjene su za sečene drveta po dužini i poprečno sečenje. Velikih su dimenzija i koriste se u radionicama. Najbolje seku velike ploče od drveta, poput medijapana, šperploče i tvrdog drveta .

Ukoliko vam je potrebno da napravite neki oblik u drvetu, to ćete najbolje učiniti ubodnom testerom. Sečivo na ovim testerama se vertikalno pokreće i pravi sve vrste zakrivljenih rezova. Ako je potrebno da napravite kružni oblik u drvetu, to možete učiniti testerom za rupe. Taj dodatak se može postaviti na električnu bušilicu i služi kao mala testera.

Postoje i ubodne testere sa oscilirajućim pomeranjem sečiva. Ovo sečivo ima i vertikalno i horizontalno pomeranje, tako da testera preseca drvo sa više snage i na efikasniji način. Ovim se olakšava sečenje drveta i štedi vreme.

Ukoliko ste profesionalac u obradi drveta, možete koristiti i testeru za drvorez. Ona stvara razne dizajne i šare na drvetu, uz pomoć sečiva, koje pravi izuzetno precizne rezove.

Postoji testera sa izgledom trake, koja se stavlja između dva zupčanika i prolazi kroz sto. To je tračna motorna testera, koja je najefikasija za sečenje velikih komada drveta.

Ako nema uslova da se drvo iseče kružnom testerom, onda se koristi klipna testera. Ova vrsta testere je pogodna i za sečenje velikih komada drveta.

Postoji mnogo tipova motornih testera za obradu drveta, a ovde su nabrojani samo neki od njih. Veliki broj ovih testera je neophodan alat za ljude koji se profesionalno bave obradom drveta. Neke mogu koristiti početnici ili ljudi kojima obrada drveta nije osnovno zanimanje.

Ono što svako treba da ima na umu, kada uzme ovaj alat u ruke, jeste bezbednost. Uvek budite pažljivi i strpljivi kada koristite motornu testeru za drva, bez obzira na to da li ste profesionalac ili amater u ovom poslu.