Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Nekoliko koraka do savršenog travnjaka

travnjak-dvoriste

Kuća sa velikim dvorištem na lepoj lokaciji definitivno zaslužuje uređivanje travnjaka tako da on bude reprezentativna površina pogodna za druženje i uživanje.

Potrudite se da prilagodite prostor oko kuće i učinite ga mestom idealnim za boravak tokom prolećnih i letnjih dana. Zasađivanje i održavanje travnjaka zahteva trud, ali se on ne može meriti sa pogodnostima koje pruža finanli proizvod. 

Dobro se informišite, nabavite potrebne materijale i prionite na posao održavanja travnate površine.

Motorne visokokvalitetne pumpe za vodu će vam definitivno pomoći kada na red dođe zalivanje velikih travnjaka, a ove mašine visokih performansi značajno olakšavaju i ubrzavaju celokupan posao.

U nastavku teksta pogledajte šta je sve potrebno uraditi za savršen travnjak.

Sadnja trave i faze koje obuhvata

Sađenje trave podrazumeva nekoliko koraka koje bi trebali ispratiti kako bi finalni proizvod bio po želji.

Bez obzira da li samo želite da zasadite novi travnjak ili da postojeći dobije veću gustinu, sađenje je neophodno. Pročitajte više kroz nekoliko faza koje smo prikazali, primenite ih i mirno spavajte.

#1 Vreme sađenja trave

Pre nego što se upustite u ovaj posao postavite sebi pitanje:

  • kada je najbolje saditi travu?

Odgovor je da je idealan period za ovaj posao tokom jeseni ili proleća, ali i tu postoji nekoliko caka.

Preporučljivo je izbegavati upotrebu proizvoda za kontrolu korova tokom proleća, sve dok se travnjak barem 3 puta ne pokosi. Prilikom jesenjeg sađenja trave, takođe pratite mere radi suzbijanja korova kako on ne bi narastao pre zime.

#2 Odaberite najbolje seme i pripremite zemljište

Sasvim je logično da će najbolje seme dati i najbolji travnjak, ali vodite računa o tome kakav tip travnate površine želite i koja će biti njena namena.

Tome prilagodite i odabir semena!

Kako bi se semenje moglo lepo postaviti tako da bez problema i ravnomerno proklija, pripremite zemljište kroz nekoliko faza:

  • odstranjivanje gornjih 5 cm zemljišta;
  • uklanjanje prepreka sa površine;
  • ravnanje površine zemljišta;
  • pre ili odmah posle sadnje ne koristite pesticide.

#3 Sadnja semenja i prekrivanje zemljom

Ono što je najbitnije prilikom sadnje semena jeste njihova ravnomerna raspodela, tako da tokom klijanja za svaku sadnicu bude dovoljno mesta. U suprotnom će doći do borbe za hranljivim materijama iz zemljišta, pa se kao posledica javlja retka i slaba travnata površina.

Posle sadnje semena sledi prekrivanje zemljištem, što je potrebno obaviti veoma nežno i ujednačeno. Dovoljno je da preko semena bude svega 2cm zemlje, plus možete dodati određene proizvode za održavanje vlažnosti, pa će i rast biti brži i bolji.

#4 Često zalivanje pomaže pri rastu

Nakon što ste obavili sadnju, ne zaboravite koliko je redovno i dovoljno zalivanje važno za rast semenja.

Kao što je našem organizmu potrebna zdrava hrana, tako i biljke zahtevaju vodu za bolji napredak i razvoj.

Redovno ne znači i preterano!

Neka zemljište sa semenjem trave bude umereno vlažno naročito nekoliko prvih dana nakon sadnje. Izbegavajte pretapavanje!

Zalivanje je potrebno nastaviti i tokom održavanja trave.

Održavanje travnjaka sa ciljem lepšeg izgleda

Sada kada ste posadili travu potrebno je i redovno održavati je kako bi postigla željeni izgled i pružila vam užitak tokom boravka. Za razliku od sadnje koja je poprilično jednostavna, održavanje travnjaka ipak zahteva mnogo više truda, zbog čega se mnogi odlučuju da posao prepuste profesionalcima.

Ne budite lenji i pročitajte naše savete.

#1 Redovno čišćenje i grabuljanje travnjaka 

Redovono čišćenje travnjaka je naročito važno tokom jeseni, kada opalo lišće predstavlja smetnju.

Ukoliko napada previše lišća, trava će biti u senci i neće imati dovoljno sunca, što je za nju pogubno. Problemi se mogu javiti i tokom košenja neočišćenog travnjaka.

Dovoljno je da metlom 1-2 puta nedeljno očistite travnjak.

Što se tiče grabuljanja, ono se obavlja fleksibilnim žičanim grabuljama i to nekoliko puta godišnje. One se koriste kako bi se uklonili puzajući korovi ili organski otpad, koje ne možete tako lako ukloniti običnom metlom.

#2 Navodnjavanje travnjaka

Travi je neophodno redovno zalivanje, naročito u sušnim periodima godine bez padavina, inače će u suprotnom doći do njenog sušenja i uništavanja.

Idealno je da zemljište ispod travnjaka pre navodnjavanja bude suvo kako bi se voda najefikasnije upila. Ukoliko to nije slučaj, dolazi do nepotrebnog natopljavanja.

Idealna mera za navodnjavanje je 10 litra po metru kvadratnom, dok se tokom suša umesto jednom nedeljno zaliva dva puta ovom količinom. 

#3 Aeracija za više vazduha u zemljištu

Aeracija predstavlja vađenje čepova koji se stvaraju u zemljištu nakon odumiranja delova biljke. Otpušavanjem prostora u zemljištu oko biljke omogućava im se više vazduha.

#4 Košenje trave

Zbog gustine i lepšeg izgleda travnjaka se preporučuje košenje na svakih 8 dana. U glavno doba rasta od maja do avgusta se ovaj razmak može smanjiti na 5 dana, naročtio ako želite da više skratite travu.

Nakon leta se razmak između košenja sve više smanjuje, dok bi poslednje skraćivanje trave trebalo uraditi što kasnije na jesen pre prvog snega. Kraća trava će lakše podneti snežne padavine i manje će se uništiti.

#5 Prehranjivanje zemljišta

Kada ne bi kosili travu, ona bi u proseku narasla do jednog metra, a kako bi mogla da raste tolko potrebno je hraniti zemljište. U ovu svrhu se koriste treset i razna đubriva.

Krajem februara pre nego što trava počne da raste se posipa treset, pa pet nedelja nakon toga đubri zemljište. Najefikasnija đubriva za odličan rast trave su ona koja sadrže amonium-nitrat i kaclijum amonium-nitrat.

Nadamo se da su vam naši saveti bili korisni i da ćete ih veoma lako primeniti. Uživajte u zelenom travnjaku i sebi obezbedite odličan prostor na otvorenom!