Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira mesta stanovanja?

Napokon ste dovoljno finansijski stabilni da možete da krenete u potragu za stanom koji ćete kupiti, ili tražite nekretninu za izdavanje? Ali, sada nailazite na novi izazov – odabir idealne nekretnine i mesta stanovanja koji će vama i drugim ukućanima savršeno odgovarati.

Potražnja novog životnog prostora može se podvesti pod poznate “slatke muke”, jer definitivno ume da bude stresna, ali se svakako na kraju – isplati. Kako bismo vam olakšali potragu, istražili smo koje su to glavne stvari na koje vi, kao kupac, treba da obratite najviše pažnje. U nastavku teksta dajemo vam i smernice do kojih smo došli, a koje će vam sigurno koristiti pri odabiru. 

stanovi-kuca-mesto-stanovanja

Lokacija – nikad ne zapostavljajte moć dobre lokacije

I ne, to ne mora da bude centar grada da bi se ubrajalo u kvalitetne lokacije. Dovoljno je da je dobro povezana sa ostatkom grada da bismo je smatrali preporučljivom. 

Stanovi na prodaju u Vojvode Stepe recimo definitvino ne pripadaju centru Beograda, ali važe za jednu od najpoželjnijih lokacija za stanovanje u gradu. Zbog čega? Pa, pre svega, ovaj deo Voždovca odlično je saobraćajno povezan sa centrom, kroz ovu ulicu prolazi i mnogo autobusa, pa čak i tramvaji, a i blizu je auto-put. 

Šta još neku lokaciju čini dobrom? 

To su: blizina ustanova poput škole, doma zdravlja i policije. Zatim, blizina uslužnih prodavnica i drugih mesta za nabavku potrepština. I na kraju – atmosfera. SIgurni smo da biste radije odabrali tihe noći nego život u bučnom centru grada, u kome ćete morati da navikavate telo da spava i uz jaku, uličnu buku. 

Zbog svih navedenih faktora, stanovnici gradova sve češće prednost daju okolnim, a ne centralnim gradskim opštinama. Ipak, ukoliko vam život u centru znači iz razloga poput uštede vremena za odlazak do posla, ili ste stalno “po gradu”, možda je centar pravi izbor za vas.

Dobro razmislite i lokaciju u potpunosti prilagodite sebi i svojim potrebama. Ovako ćete biti sigurni da donosite pravu odluku.

Cene mesta stanovanja – koliko zavisi od lokacije?

Lokacija je glavni faktor koji utiče na cenu zakupa ili prodajnu cenu, odnosno ukupnu vrednost stana. Lokacija će delimično odrediti osnovnu stopu zakupa, javnu potražnju i ciljno tržište. Lokacija se može odnositi na grad ili naselje ili biti specifična, te se odnositi samo na ulicu ili određeni blok.

Ako želite da živite u stanu u blizini osnovnih usluga kao što su škole, prodavnica i javni prevoz, kirija će verovatno biti veća nego što bi bila u udaljenijem području. Ovo je naravno, samo deo faktora u vezi sa lokacijom koji utiču na cenu. 

Na primer, prosečna cena stana u gradskoj opštini Novi Beograd je 2026 evra/m2, na Paliluli je 1736 evra/m2, na Voždovcu 1727 evro/m2, a na Vračaru, centralnoj gradskoj opštini, čak 2524 evro/m2. 

Ako istražujemo van Beograda, videćemo da su cene u ostatku zemlje uglavnom skoro pa duplo jeftinije! 

Dovoljno je da prelistate ponudu prve platforme za prodaju nekrentina pred vama i videćte da su cene nekretnina u velikim gradovima, pre svega Beogradu, Nišu i Novom Sadu najskuplje. Istovremeno, život u selima je sve popularniji, čak i među mlađim generacijama. 

Mogućnosti za rad od kuće, kao i haotična svakodnevica koju sa sobom donosi život u gradu, glavni su razlozi što sve više mladih traži svoj dom van velikih centara i gradova. Pa, razmislite i o tome – možda bi veći životni prostor u prigradskom naselju bilo savršeno rešenje za vas, nasuprot malom u gradskoj vrevi!

Kuća ili stan? Večita dilema prilikom odabira mesta stanovanja

Kada biramo mesto stanovanja definitivno treba da uzmemo u obzir i to da li ćemo odabrati stan ili kuću

Najbolji deo izbora kuće u odnosu na stan je kreativna sloboda koja dolazi sa njom. Od osnovne strukture i arhitekture, do dizajna, boje i izvođenja – vi birate baš sve. Čak i ako odlučite da kupite kuću umesto da je gradite od temelja, i dalje imate bolju kontrolu nad tim kako će ona da izgleda.

Međutim, to nije slučaj sa stanom. Stan je unapred izgrađen životni prostor u koji se obično useljavate. Da, mogli biste da dodate svoj pečat uz zidnu umetnost i dekoraciju koju nabavite, ali vaša kreativna sloboda je uvek ograničena. Ipak, stanovi su uglavnom povoljniji, više odgovaraju ljudima koji žive sami ili imaju male porodice. 

Stan je manje intiman životni prostor, ali je i praktičniji za održavanje. Kuća, s druge strane, pruža maksimalnu privatnost i potpunu slobodu, ali je izuzetno zahtevna za brigu i održavanje. 

Iako ste možda u potragu za novim životnim prostorom ušli i bez razmišljanja o tome da li ćete izabrati kuću ili stan, unapred odlučeni za jednu od navedenih opcija, savetujemo da ipak razmotrite obe varijante i tako budete sigurni da donosite najbolju odluku. 

Uživajte u razgledanju dostupnih nekretnina i odabiru mesta stanovanja. Ovo je važan trenutak u vašem životu, pa mu se posvetite dok ne budete sigurni da ste doneli pravu odluku!