Ovaj sindrom pogađa uglavnom mlađe od 19 godina, a veoma retko se beleži kod starijih od 19, i javlja se čak i kod dece koje su pre infekcije korona virusom bili sasvim zdravi.

“Sindrom o kojem govorimo je imunološki izazvan i javlja se nekoliko dana ili nedelja nakon infekcije virusom SARS-COV2. Varira od sasvim blage kliničke slike, do teške, koja može prouzročiti pad krvnog pritiska i šok. Može da pogodi bilo koji sistem organa u telu, pluća, bubrege, jetru, kardiovaskularni ili centralni nervni sistem, prouzrokovati probleme sa zgrušavanjem”, objašnjava za “24sata.hr” prof. dr. Goran Tešović, načelnik Zavoda za infektivne bolesti dece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Uprkos tome što ima određenih razlika podseća na od ranije poznat Kawasaki sindrom, bolest karakterisčnu za decu koja se manifestuje ospiom, temperaturom, povećanjem limfnih čvorova… Ipak, multisistemski inflamatorni sindrom koji uzrokuje Kovid-19 primećen je tek pre nekoliko meseci, odnosno kada je počela pandemija.

Upravo zato, ističe prof.dr. Tešović, nije moguće dati sigurne prognoze o tome da li ostavlja trajne posledice. On dodaje da i dalje prate pacijente koji su dobili ovoj sindrom, te da su za sada svi dobro.

S.M.P.
Izvor: https://zena.blic.rs/zdravlje/nove-tvrdnje-korona-virus-kod-mladih-od-19-godina-moze-da-izazove-ozbiljan-sindrom/35crhvr