Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Koje alate mora imati svaka radionica?

covek-radionica-alat

Radionica je mesto gde se obavljaju različiti zadaci, od popravki i izrade predmeta do umetničkih projekata i hobija. 

Bez obzira na to da li ste profesionalac ili ljubitelj “uradi sam” projekata, postoji određen broj alata koje svaka radionica treba da ima kako bi se efikasno obavljali različiti zadaci. 

U ovom tekstu, istražićemo koje alate treba imati u svakoj radionici i kako ih pravilno koristiti.

Električni alati

Električni alati su neizbežni jer čine vašu radionicu efikasnijom i omogućavaju brže obavljanje poslova. Neophodni električni alati su:

 • Bušilice i odvijači – bušilice su neophodni električni alati za bušenje rupa u različitim materijalima. Mogu biti sa kablom ili bežične, a važno je imati izbor bušilica za različite namene.
 • Brusilice – električne brusilice koriste se za glađenje površina i uklanjanje nesavršenosti u drvodeljstvu i završnim projektima.
 • Testere (cirkularna, tračna, ubodna) – električne testere su alati koje se koriste za sečenje različitih materijala i idealne su za grubo sečenje
 • Tocilo za oštrenje – električna tocila neophodan su alat u svakoj radionici i služe za oštrenje alata

Ovi alati omogućavaju precizno rezanje, brušenje i bušenje, čime se olakšava izrada i popravka različitih predmeta.

srafcigeri-klesta-cekic

Osnovni ručni alat

Uz pravi alat sve je moguće – potrebna vam je samo volja. Bitan korak u opremanju radionice je nabavka osnovnog seta ručnih alata. Ovi alati su neophodni za različite zadatke, uključujući merenje, rezanje, zavijanje i montažu. Osnovni set treba da uključuje:

 • Čekić – svestrani alati koji se koriste za zabijanje eksera, ispravljanje materijala i razbijanje predmeta. Dolaze u različitim varijantama, uključujući čekiće za zakivanje, čekiće sa kuglicom i maljeve, od kojih je svaki pogodan za specifične zadatke.
 • Klešta – klešta su alati za hvatanje i rezanje koji dolaze u različitim tipovima, uključujući klešta za igle, klešta za klizne spojeve i klešta za dijagonalno sečenje. Ona su neophodna za savijanje, hvatanje i sečenje žica i drugih materijala.
 • Odvijači/šrafcigeri različitih veličina (ravni i krstasti) – osnovni ručni alat koji se nalazi u svakoj radionici. Dolaze u različitim oblicima i veličinama, a najčešći tipovi su ravna glava i glava sa filipsom. Šrafcigeri se koriste za zatezanje ili otpuštanje šrafova, koji su sveprisutni u obradi drveta, građevinarstvu i raznim drugim radionicama.
 • Ključevi za matice i vijke – ključevi se koriste za zatezanje ili otpuštanje matica i vijaka. Dolaze u različitim tipovima, kao što su podesivi ključevi, nasadni ključevi i otvoreni ključevi. Različite veličine su neophodne za rukovanje različitim pričvršćivačima.
 • Skalpel – se koriste za sečenje materijala kao što su karton, plastika i koža. Oni imaju povlačivo sečivo za sigurnost i univerzalnu upotrebu.
 • Libela – ključna je za osiguravanje da su površine i konstrukcije ravne i horizontalne. To pomaže održavanju preciznosti u građevinskim i drvodeljskim projektima.

Ovi alati su esencijalni za svaki radionički prostor i koristiće se za brojne svakodnevne zadatke.

Aparati za merenje

Preciznost je ključna u mnogim radionicama. Imati odgovarajuće merni alate je neophodno za pravilno merenje i označavanje materijala. Ovi alati uključuju:

 • Šubler – erni alat za razna precizna merenja spoljnih i unutrašnjih gabarita
 • Metar – vitalni merni alat koji se koristi za precizno određivanje udaljenosti i dimenzija. Neophodan je u obradi drveta, građevinarstvu i bezbrojnim drugim projektima.
 • Vinkla i uglomer – obavezni alati koji su namenjeni za merenje uglova 
 • Merna traka – slično metru, ali služi za merenje većih distanci

Pravilno merenje je ključno kako biste osigurali da vaši projekti budu tačni i funkcionalni.

Sigurnosna oprema

Pre nego što krenete sa bilo kojim popravkama i radovima, ključno je dati prioritet bezbednosti. Odgovarajuća sigurnosna oprema može sprečiti nesreće i zaštititi vas od potencijalnih povreda. Osnove uključuju:

 • Zaštitne naočare – zaštitite oči od letećih krhotina, prašine i prskanja hemikalija.
 • Zaštitni čepići ili slušalice – čuvajte svoje uši od buke koju proizvode električni alati.
 • Zaštitne rukavice – čuvajte ruke od posekotina, ogrebotina i hemikalija.
 • Zaštitna maska – zaštitite svoj respiratorni sistem od sitnih čestica prašine.
 • Prva pomoć – u slučaju nepredviđene situacije u vašoj radionici uvek držite prvu pomoć kako biste mogli da reagujete na vreme. Vaše zdravlje treba da vam bude prioritet.

Organizacija i skladištenje

Organizacija je ključna za efikasno korišćenje radionice. Investirajte u police, ormare i kutije za skladištenje kako biste držali alate, materijale i pribor urednim i organizovanim. Ovo će vam pomoći da brzo i lako pronađete ono što vam je potrebno i sprečiti gomilanje nereda u radionici.

Svaka radionica treba da bude opremljena odgovarajućim alatima, opremom i priborom kako bi se omogućilo efikasno i sigurno obavljanje različitih zadataka. Bez obzira na vrstu projekata koje obavljate u radionici, pravilno opremanje je ključno za uspeh. Važno je pravilno održavanje alata i opreme kako bi se produžio njihov vek trajanja i osigurala sigurnost tokom rada u radionici. Za još korisnih tekstova, pratite naš sajt.