Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Kako poboljšati kvalitet sna

zena-spava-na-jastuku

Dobar san je preduslov za kvalitet života i uspešno funkcionisanje tokom dana. Osim toga, kvalitet sna direktno utiče i na naš imunitet. Tempo života koji imamo u savremenom dobu, često nam oduzima dragocene trenutke sna, zato se treba potruditi da one koje ostanu učinimo kvalitetnim. 

Poželeli smo da obradimo ovu temu, i da vam predložimo prirodne i praktične načine koje će vaš san učiniti znatno kvalitetnijim i zbog kojih ćete se buditi odmorniji. 

U nastavku pročitajte naše savete! 

Birajte odeću za spavanje od prirodnih materijala 

Jedan od preduslova za dobar san je prijatan osećaj, a on se pre svega stiče udobnošću i dodirom prirodnih materijala. Bilo da su u pitanju ženske ili muške pidžame i muški bademantili, pravila su ista – birajte komade izrađene od čistog pamuka. 

Zašto je pamuk najbolji? 

Pamuk je antialergijski materijal, koji neće izazvati iritacije i neprijatnost. Takođe, on je antibakterijski, pa se tokom noći neće prikupljati razne bakterije. Takođe, u pamučnim stvarima ćete se znatno manje znojiti. 

Sve ovo zajedno daje izuzetno prijatan osećaj i vrhunsku udobnost, i trebalo bi da predstavlja jednu od nezaobilaznih stanica na putu do kvalitetnijeg sna. Dakle, odaberite pidžamu po svojoj meri, kombinujte kratke ili duge rukave, izaberite i dezen, samo ne zaboravite da proverite materijal!

Popijte čajeve koji umiruju pred spavanje 

Jedna izreka kaže da u prirodi postoji lek za sve, a da je naše samo da ga nađemo. Zaista, čovek za svoje zdravlje koristi različite biljke i za zdravlje, pa samim tim postoje i one koje utiču na bolji san. 

One se konzumiraju kao čaj, i najbolje ih je piti uveče, pre nego što odlučite da legnete u krevet. Evo i o kojim čajevima je reč. 

Valerijana 

Čaj od valerijane jedan je od najčešćih prirodnih lekova za nesanicu. Valerijana pomaže da brže utonete u san i da spavate dubljim snom. Dakle, utiče na opšti kvalitet sna. 

Matičnjak

Čaj od matičnjaka deluje izuzetno umirujuće na organizam i najbolje je uzeti osušenje listove matičnjaka od kojih se pravi čaj. Način pripreme je izuzetno jednostavan. U ključalu vodu ubacite listove matičnjaka i procedite nakon desetak minuta. 

Majčina dušica 

Još jedan čaj čija se blagotvorna dejstva mogu osetiti kada se pije pred spavanje. Ovaj čaj treba konzumirati baš kao i matičnjak, dakle, treba upotrebljavati osušenu majčinu dušicu. 

Aromaterapija – kombinujte umirujuća eterična ulja 

Napravite atmosferu u kojoj ćete poželeti da zaspite. Aromaterapija koristi se u različim SPA i Wellness centrima za tretmane opuštanja, ili prilikom masaže, a vi ovaj osećaj možete preneti u svoj dom

Eterično ulje koje vam može pomoći za bolji san jeste lavanda. Ova prepoznatljiva biljka koristi se za izradu različitih kozmetičkih proizvoda i preparata, pa se tako može naći i u vidu eteričnog ulja. 

Njen blag miris uglavnom svima prija, a takođe ima i izuzetno umirujuća dejstva i značajno vam može pomoći da se opustite i brzo utonete u dubok san. 

Spavajte u mraku – otklonite jake izvore svetlosti 

Previše svetlosnih senzacija u spavaćoj sobi može značajno otežati spavanje. Ukoliko praktikujete da ostavljate upaljene lampe, ili jako svetlo u hodniku, trebalo bi da se lišite ove navike. 

Kako bismo se zaista odmorili potrebno je da spavamo u mraku. Ukoliko vam je ipak potrebno malo svetlosti, možete pažljivo odabrati manje lampe, koje vam pružaju tek toliko osvetljenja da se snađete tokom noći ukoliko se često budite.

Ne koristite telefon neposredno pred spavanje 

Mobilni telefoni su naši najverniji pratioci, i gotovo da se ne odvajamo od njih tokom dana. Ipak, štetnost telefona posebno se ogleda u tome kako utiče na naš san, onda kada ga koristimo neposredno pred spavanje.

Naime, kako bi se mozak spremio za spavanje, potrebno je da se veliki broj senzacija oko nas smanji (iz ovog razloga gasimo svetlo i utišavamo zvukove pre spavanja). Međutim, kada uzmemo telefon mi odjednom dobijamo izuzeto veliki broj informacija. 

To nas, pre svega, rasani, jer se mozak trudi da obradi to što je do njega stiglo. Zatim, nakon što ostavimo telefon treba nam znatno više vremena da zaspimo, a često i san može biti lak. 

Izbegavajte tešku hranu i slatkiše pred spavanje 

Ishrana utiče na sve procese u našem organizmu, pa tako igra veliku ulogu i kada je kvalitet sna u pitanju. U ovom slučaju, prva stvar koju bi trebalo da izbegavate jesu kasne večere. 

Ukoliko jedete neposredno pre nego što odete u krevet, možete imati značajne poteškoće da zaspite, jer vaš organizam ne može da se odmori dok ne počne proces varenja hrane. 

Takođe, vrlo je bitno šta ćete jesti pre nego što odete u krevet!

Bez obzira na to kada večerate, ukoliko je taj obrok izuzetno obilan, pun masnije hrane, vrlo je verovatno da ćete imati poteškoće sa spavanjem. Zato za večeru treba jesti hranu koja se lakše vari, a koja će zasititi vaš organizam. 

Jedna od najvažnijih stvari koju bi trebalo da izbegavate pred spavanje, jeste konzumiranje slatkiša. Šećer može povećati našu energiju i nepovoljno uticati na našu budnost u trenutku kada želimo da zaspimo. 

Primenjujte ove savete, i osetićete kako se kvalitet vašeg sna popravlja iz dana u dan. To će rezultirati vašim celovitim odmorom, i boljim funkcionisanjem u svakom smislu.