Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Kako najbolje i efikasno regulisati nivo šećera u krvi?

kontrola-secera-u-krvi

Održavanje zdravog nivoa šećera u krvi je od suštinskog značaja za opšte zdravlje.

Visok ili nizak nivo šećera u krvi može dovesti do različitih zdravstvenih komplikacija, uključujući dijabetes, bolesti srca i oštećenje nerava.

U nastavku možete videti kako je najbolje regulasati šećer u krvi, faktora koji utiču na nivo šećera u krvi i korake koji se mogu preduzeti i koji mogu pomoći da efikasno regulišete šećer u krvi kroz promene načina života.

Šta je regulacija šećera u krvi?

Regulacija šećera u krvi se odnosi na sposobnost tela da održava stabilne nivoe glukoze ili ti šećera u krvotoku.

Glukoza je primarni izvor energije za ćelije tela i reguliše je nekoliko hormona, uglavnom insulin i glukagon.

Insulin, koji proizvodi pankreas, snižava nivo šećera u krvi olakšavajući unos glukoze u ćelije.

Nasuprot tome, glukagon podiže nivo šećera u krvi stimulišući oslobađanje uskladištene glukoze iz jetre.

Odgovarajuća ravnoteža ovih hormona je ključna za održavanje zdravog nivoa šećera u krvi.

Faktori koji utiču na šećer u krvi?

Različiti faktori mogu uticati na nivo šećera u krvi, neki od njih su:

Ishrana

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem šećera ili jednostavnih ugljenih hidrata može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi, dok hrana sa niskim glikemijskim indeksom može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Vežba

Fizička aktivnost može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi povećanjem osetljivosti na insulin i promovisanjem uzimanja glukoze u ćelijama.

Stres

Visok nivo stresa može izazvati oslobađanje hormona poput kortizola, koji može povećati nivo šećera u krvi.

Spavanje

Loš kvalitet sna ili nepravilno spavanje mogu negativno uticati na regulaciju šećera u krvi.

Lekovi

Neki lekovi, kao što su steroidi i određeni diuretici, mogu uticati na nivo šećera u krvi

Kako najbolje regulisati šećer u krvi?

Kada je u pitanju regulisanje šećera u krvi, treba razmisliti o sledećim promenama načina života:

1. Jedite uravnoteženu ishranu

Za nekoga sa visokim šećerom u krvi, važno je da sledi plan zdrave ishrane koji pomaže kada je u pitanju regulisanje šećera u krvi.

Ishrana pogodna za dijabetes trebalo bi da uključuje obilje hrane bogate vlaknima kao što su povrće, voće, orasi, mahunarke poput pasulja i graška i integralne žitarice, kao i ribu koja je zdrava za srce poput lososa, skuše, tunjevine i sardine koje su bogate omega-3 masnim kiselinama.

Takođe se preporučuje da se uključi manje dodanih šećera i rafinisanih žitarica poput belog hleba, i testenina sa manje od 2 grama vlakana po porciji, i da se što više usredsredi na zdravu hranu umesto na visoko prerađenu hranu.

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem šećera ili jednostavnih ugljenih hidrata može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi, dok hrana sa niskim glikemijskim indeksom pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i sprečava skokove.

2. Redovna vežba

Vežbanje je veoma važno za ljude koji žele da regulišu šećer u krvi, takođe poznatim kao dijabetes.

Redovna fizička aktivnost može pomoći u upravljanju nivoima šećera u krvi, poboljšanju ukupne kondicije, kontrole težine, smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara i poboljšanju blagostanja.

Vežbanje takođe može da snizi nivo glukoze u krvi čineći telo osetljivijim na insulin, suprotstavljajući se insulinskoj rezistenciji.

Međutim, dijabetes i vežbanje predstavljaju jedinstvene izazove i važno je pratiti nivo šećera u krvi pre i posle vežbanja da biste videli prednosti aktivnosti i izbegle potencijalne komplikacije.

3. Upravljanje stresom

Stres može uticati na nivo šećera u krvi na različite načine.

Visoki nivoi stresa mogu podići nivoe kortizola, povećati nivoe glukoze, inhibirati oslobađanje insulina, promeniti osetljivost tela na oslobađanje insulina i učiniti telo otpornijim na insulin.

Fizički i mentalni stres takođe može izazvati oslobađanje adrenalina i kortizola u krv, što dovodi do porasta nivoa glukoze u krvi.

Zato je najbolje smanjiti stres, koliko je to moguće i gledati sve sa pozitivne strane kako bi stres imao što manji uticaj na naše zdravlje.

Vežbajte tehnike opuštanja poput dubokog disanja, meditacije ili joge da biste upravljali stresom, što može pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

4. Redovno spavanje

Redovan san je važan za regulaciju nivoa šećera u krvi.

Tokom sna, metabolizam glukoze u telu je pogođen, a redovno spavanje je neophodno da bi se održao zdrav nivo šećera u krvi.

Istraživanja su pokazala da nedovoljan san i loš kvalitet sna mogu dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi povećanjem insulinske rezistencije, što zauzvrat može povećati nivo šećera u krvi.

Višestruke studije su takođe pokazale da nedostatak sna, konstantna buđenja tokom noći, preterano spavanje i nepravilan san podstiču netoleranciju na glukozu.

Ciljajte na 7-8 sati kvalitetnog sna po noći i održavajte redovan raspored spavanja kako biste podržali optimalnu regulaciju šećera u krvi.

Da bi se održao zdrav nivo šećera u krvi, važno je dati prioritet redovnom i dovoljnom spavanju.

Pratite nivo šećera u krvi

Redovno proveravajte nivo šećera u krvi koristeći kućni monitor glukoze ili kroz rutinske posete svom lekaru.

Savetujte se sa svojim lekarom kako biste upravljali lekovima koji mogu da utiču na nivo šećera u krvi i obezbedite odgovarajuće prilagođene doze po potrebi.

Zaključak

Regulisanje nivoa šećera u krvi je ključno za opšte zdravlje i dobrobit.

Primenom preporučenih promena u načinu života, kao što su uravnotežena ishrana, redovno vežbanje, upravljanje stresom, adekvatan san, praćenje nivoa šećera u krvi i redovne konsultacije sa svojim izabranim lekarom, možete efikasno upravljati nivoom šećera u krvi i značajno poboljšati svoje zdravlje.

Ne čekajte – počnite da kontrolišete nivo šećera u krvi već danas!