Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Kako efikasno obaviti selidbu?

kutija-gomila-covek

Preseljenje je sastavni deo života i ima za cilj pronalaženje boljih uslova za život u novom gradu, potrage za poslom ili prosto useljenjem u veći i uređeniji prostor. Podizanje novih stambenih kompleksa je popilično čest prizor u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, pa su i selidbe postale uobičajena praksa.

Bez obzira da li ovu aktivnost praktikujete često ili tek planirate prvi put da se preselite, znajte da je to svakako stresan posao, pa je potrebno detaljno planiranje i kvalitetna organizacija

Uz sve to, biće vam potrebna pomoć prijatelja i uključivanje svih članova porodice, kako bi se selidba obavila što efikasnije. 

U nastavku teksta pročitajte nešto više o savetima za što bržu i bezbolniju selidbu. 

Angažujte profesionalnu agenciju za selidbe

Postoji mogućnost da ćete i sami posao obaviti kako treba, ali unajmljivanjem agencije koja se profesionalno bavi selidbama, smanjujete mogućnost da dođe do nekih nepredviđenih okolnosti i samim tim se rešavate nepotrebnog stresa. 

Ukoliko planirate preseljenje kompletnog nameštaja, to može biti izuzetno komplikovan i naporan posao, pogotovo u slučajevima transporta u soliterima ili zgradama bez lifta. Na složenost situacije može uticati i to da li selite kancelarije iz jednog poslovnog prostora u drugi, s obzirom na potrebu transporta skupe opreme. 

Profesionalna agencija za selidbe će za vas obaviti kompletan posao na profesionalan način, bez obzira u kom gradu u Srbiji živite. Selidba u Subotici može biti efikasna podjednako kao i u bilo kom drugom većem gradu ukoliko se dobro organizuje i isplanira, što profesionalci svakako najbolje znaju da urade.

Profesionalan tim će za vas obaviti selidbu tako da nijedan komad nameštaja ne bude oštećen, a možete unajmiti kamion ili kombi u zavisnosti od količine nameštaja.

Svedite količinu stvari za transport na minimum

Kada planirate selidbu u novi dom, morate imati u vidu da je potrebno sačuvati samo one neophodne i najkorisnije stvari, zato što će novi prostor verovatno zahtevati drugačiji nameštaj i detalje koji će biti prilagođeni njemu.

Otarasite se svih nepotrebnih stvari, kako bi pakovanje prošlo što lakše. Ne ostavljajte ništa za sam kraj, već započnite od trenutka kada se definitivno odlučite za selidbu. 

Najbolje je krenuti od onoga što se trenutno ne koristi, pa tako ako je letnji period, prvo zapakujte zimsku garderobu. Tako ćete olakšati posao i nekoliko dana pred selidbu moći da se fokusirate na najbitnije stvari, te priuštite sebi manje stresne dane i kvalitetan san.

Slaganje stvari u kutije obavite po sledećim principima

Profesionalna agencija za selidbe će za vas obaviti posao transporta, ali na vam je da popakujete stvari u kutije na efikasan način. Kako bi izašli u susret transporterima, veike kutije punite lakšim stvarima kao što su jastuci i poteljina, dok u manje kutine možete stavljati veće predmete i tako znatno olakšajte posao.

Takođe, vodite računa o dezinfekciji prostorija i svih stvari koje pakujete, s obzirom da će radnici iz agencije za transport biti izloženi direktnom kontaktu sa njima, pa je najbolje što bolje ih očistiti zbog korona virusa.

Potrebno je naći kutije različitih veličina i na pravi način rasporediti stvari, tako da nijedna ne bude poluprazna. Time skraćujete vreme potrebno za obavljanje selidbe, jer će biti manje pakovanja za nošenje.

Takođe, najbolje je teže stvari stavljati na dno kutije, pa tek onda lakše stvari gore, da ne bi došlo do nagnječavanja. Iz istog razloga, najteža pakovanja idu na dno kamiona, pa preko njih sve ostale prilikom transporta.

Zapamtite da je slaganje kutija kao igranje tetrisa na telefonu, odnosno svaka kutija se mora ukopiti u prazninu napravljenu baš za nju, kako bi se postigla međusobna potpora i samim tim stvari održale bezbednim.  

Selidba je proces proračunavanja i kalkulacije

Ukoliko želite da selidbu obavite efikasno i bez previše stresa, potrudite se da na vreme krenete sa planiranjem svakog mogućeg scenarija. Pre nego što unajmite profesionalnu agenciju za selidbe, uverite se u to da je vaš budući dom potpuno spreman za useljenje u svakom smislu te reči. 

Zakažite selidbu za datum koji vama odgovara, tako da imate vremena da pripremite sve potrebne stvari. Isplanirajte šta ćete sa starim nameštajem, te razmislite da ga prodate ili poklonite.

Pripremite svoje ukućane na to da će svi morati da se uključe u proces transporta i pripremanja stvari, jer jedna osoba nije dovoljna za ovaj posao. Počnite sa pakovanjem na vreme, kupite dovoljno kutija i drugog materijala za pakovanje, pa okvirno isplanirajte da li će vam za seldibu biti dovoljan kombi ili kamion. 

Uviđamo da selidba nije uopšte toliko jednostavan proces, a to znaju oni koji su već menjali dom. Međutim, nikako ne paničite, već se dobro organizujte i ništa ne prepuštajte slučaju. Profesionalna agencija za selidbe če vam na najbolji mogući način obaviti sam transport stvari, međutim sve do tada morate sami isplanirati. Nadamo se da će uz savete iz prethodnog teksta to biti znatno lakše. Srećno!