Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Kako da zagrejete vaš dom ove zime i pritom uštedite?

radijator-regulator

Kao i svaki prosečan građanin ove zemlje pretpostavljamo da i vi tražite načina kako da što lakše zagrejete vaš dom i da pritom smanjite račun za grejanje.

Dobra vest je da to možete uraditi, i to bez mnogo uloženog truda. Postoje načini da efikasnije iskoristite svoj sistem grejanja kako biste iz njega izvukli maksimum. Takođe postoji i nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste zadržali topao vazduh unutar prostorija i time smanjili rad grejnog tela.

Ukoliko sledite ove savete možete računati na topao dom preko cele zime uz manje troškove. Pročitajte.

solarni-panel-montiranje

Opredelite se za uređaje i sisteme koji imaju najveću energetsku efiksanost

Izbor grejnog sistema je od velike važnosti. Postoje oni koji su manje ili više efikasni. Veliki broj ljudi, pogotovo u manjim sredinama se i dalje greje na drva i ima klasične šporete. Drugi na pelet pomoću kotlova i sistema koje su razveli po kući. U većim gradovima to su sistemi centralnog parnog grejanja. Svi ovi sistemi imaju različitu energetsku efikasnost, ali i različit nivo emitovanja štetnih gasova u atmosferu.

Međutim, u poslednje vreme sve više ljudi prelazi na energetski efikasnije sisteme grejanja kao što su toplotne pumpe sa solarnim termalnim kolektorima i inverter klima uredjaji. (Dok su toplotne pumpe vezane za solarne termalne kolektore kojima su potrebni zraci sunca, inverter klima uređajima je neophodno samo obezbediti priključak na električnu mrežu.)

Inverter klima uređaji koriste 30%-50% manje električne enerije od klasičnih klima uređaja, rade bez buke, gotovo bešumno. Pored toga imate mogućnost daljinskog podešavanja, potpunu kontrolu temerature, a sami uređaji su dugovečni i mogu raditi na temperaturama i ispod -20⁰С. Naravno, prema veličini porstorija koje želite da zagrevate biraćete i jačinu i veličinu inverter klima uređaja.

klima-uređaj

Planirajte održavanje sistema za grejanje na vreme

Najbolje bi bilo da na vreme uradite preventivni pregled i probu sistema za grejanje. Međutim, ako to niste uradili, nikad nije kasno.

Preventivno održavanje sistema je jedan od najboljih načina da iz grejnih tela izvučete maksimum. Time ćete dobiti najviše za svoj novac. Pregled i popravke će učiniti da vaš sistem za grejanje radi najoptimalnije, odnosno da zagreva prostorije onoliko koliko je to potrebno, ili koliko ga vi podesite, sa najmanje utrošene energije.

Nekoliko saveta kako da brže zagrejete i što duže zadržite toplotu

U zavisnosti od toga kako se “ophodite” prema toploti, takav ćete i račun za grejanje na kraju meseca dobiti. Na primer, ako želite da tokom zime u kući vi i vaši ukućani idete u majcama kratkih rukava, svakako će vam biti potrebno više toplote i račun za grejanje će biti veći. Ako želite manje račune za grejanje toplije se obucite, ili uredite neku od narednih stvari:

Ne zaklanjajte radijator

Možda je vaše omiljeno mesto za sedenje u fotelji koja se nalazi tik ispred radijatora. Međutim, ona upija toplotu, koja bi trebalo da se širi po vašoj dnevnoj sobi. Zato udaljite fotelje, krevete i druge komade nameštaja koje zaklanjaju radijator ili drugo grejno telo i onemogućavaju toploti da se nesmetano širi. Isto važi i za zavese ili sušenje odeće na radijatoru.

Štaviše, radijatore u spavaćoj sobi ne morate podesiti na maksimum. Naučno je dokazano da je kvalitet sna bolji kada spavate u sobi koja je malo hladnija. Tako da podesite radijatore da samo “zamlače” sobu, kako bi bilo prijatno za spavanje.

Napravite dobru izolaciju i proverite da li stolarija dobro dihtuje

Kada je u pitanju gubitak toplote, čak 25% se gubi kroz krov, odnosno plafon. Ovo se lako može zaustaviti postavljanjem izolacije od stiropora koja je reativno jeftina. Isto možete uraditi i sa spoljašnjim zidovima u vašem domu. Što je deblji stiropor, izolacija će biti bolja i manje ćete morati da zagrevate prostoriju. Takođe, leti ćete morati manje da rashlađujete svoj životni prostor.

Ako vam je stolarija dotrajala, potrudite se da je zamenite. Međutim, ako trenutno nemate dovoljno sredstava za tu namenu, možete uz relativno malo novca postaviti nove gume za dihtovanje i zatvoriti prostor kroz koji se vrši razmena toplog i hladnog vazduha.

Kuvajte kod kuće

Tokom zime ćete poželeti da jedete više toplih obroka poput supa, čorbi, variva ili drugih pečenih poslastica. Ne samo da će vam kuvanje kod kuće pomoći da uštedite novac, jer ćete manje posećivati restorane i naručivati brzu hranu, već ćete na taj način smanjiti i mesečni račun za grejanje. Nakon što pripremite jelo u rerni, otvorite je da iz nje sva toplota izađe i dodatno zagreje vašu kuhinju i sobu.

Dopustite suncu da zagreva prostoriju

Verovatno da ćete tokom zime imati manje sunčanih dana, ali je isto tako sigurno da će ih u određenom periodu biti. Zato iskoristite sunčeve zrake, pomerite zavese, otvorite venecijanere i pustite da sunce zagreje vaš dom. Tokom noći spustite roletne i navucite zavese kako ta ista toplota ne bi lako otišla.

Na kraju da zaključimo, ako želite da uštedite novac na grejanju, sistematski pristupite pronalaženju načina da sprečite gubitak toplote. Razvijte naviku da uštedite energiju na svaki mogući način i poboljšajte stanje sistema grejanja u vašem domu.