Loše i dobre stvari koje niste znali, a trebali bi!

Kako da odaberete odgovarajuću obuću i zbog čega je to važno?

patike-udobnost-obuca

Da li ste nekad posle napornog dana došli kući i niste mogli da dočekate da se izujete, jer su vas noge bolele i bile otečene? 

Ukoliko izaberete adekvatnu obuću, to ne bi trebalo da vam se dešava. 

Obuća je ipak nešto u čemu smo veći deo dana. Ukoliko vam je na primer potrebno sat vremena do posla, radite 8 sati i još sat vremena potrošite na povratak, zbir je 10 sati. To je skoro polovina dana. A sad, zamislite da trebate izdržati 10 sati u obući koja vam ne odgovara, koja vas boli, steže, stvara neprijatan osećaj

Zašto biste to radili sebi? 

U nastavku teksta ostavićemo vam neke savete koji će vam pomoći kako da izaberete odgovarajaću obuću za vas, ali takođe, istaknućemo neke zdravstvene probleme koji mogu nastati usled nošenja obuće koja vam nije prijatna.

Obuća ne treba da bude samo lepa

Obuća treba da bude  i udobna i prijatna. Naravno, postoji šansa da će posle vas noge malo boleti posle višečasovnog nošenja čak i u najkvalitetnijoj obući, ali bitno je da se ne ostave dugotrajne posledice na vaša stopala i zdravlje. 

Takođe, bitno je da obuća koju nosite ne stvara bolove, da model i kroj budu kvalitetni. A ukoliko vam je potrebna nova obuća Opposite obuća u Beogradu može da vam bude sledeća destinacija. Ali pre nego što izaberete obuću, ukoliko se nalazite u tržnom centru, dobro pogledajte ostale prodavnice i celokupnu ponudu.

#1 Odgovarajući broj obuće

Da li znate koji broj vam najviše odgovara? Sasvim je česta pojava da obuća različitog modela a istog brenda vam odgovara, a da brojevi budu različiti. Kalupi mogu da budu drugačiji, i samim tim, moguće je da vaš konfekcijski broj varira. 

Ono što je bitno jeste da znate koja je dužina vašeg stopala u centimetrima. Jer nekad kalup za broj na primer 40 može da za dva različita modela varira i do 2 centimetra, što je poprilično velika razlika.

Konfekcijski broj nije toliko tačan i bitan koliko dužina vašeg stopala. A dužinu i širinu možete i sami da izmerite kako biste bili sigurni.

Postavite na pod list papira i stanite ravno na papir, petama uz zid. Poželjno je da nosite čarape kakve biste inače nosili sa obućom. Možete vi, a možete i zatražiti pomoć nekog drugog – samo je bitno da se opcrta na papiru vaše stopalo. 

Lenjirom ili metrom izmerite crtež i tako ćete dobiti i dužinu, kao i širinu vašeg stopala. I sad kada tražite novi komad obuće, možete da gledate tablicu sa centimetrima, a ne sa konfekcijskim brojevima. 

Širina je takođe važna

Rekli smo vam da izmerite i širinu vašeg stopala. Uglavnom svi prilikom kupovine obuće samo obraćaju pažnju na dužinu, ali širina je takođe važna, jer nemaju svi stopala iste širine. 

Stopala mogu da budu:

Uska stopala: Ukoliko imate usko stopalo, izaberite obuću sa pertlama kako biste mogli prilagoditi obuću vašem stopalu. Obuća koja je pogodna za osobe sa užim stopalima su mokasine. Takođe, ni slučajno ne kupujte obuću broj manju, već svoj broj sa ulošcima koji će ispuniti širok prostor i učiniti da vam obuća bude još udobnija.

Srednja stopala: Osobe sa stopalima srednje širine ne bi trebalo da imaju problem pri odabiru obuće, jer se uglavnom njihova širina uzima kao standard za izradu većine obuće.

Široka stopala: Osoba sa širom stopalom je isto teže pronaći adekvatnu obuću, kao i onima koji imaju uže stopalo. Ortopedski ulošci su dobri saveznici u povećanju udobnosti obuće.

#2 Materijal obuće – prirodni materijali su prijatelj vašeg stopala

Obuća od veštačkih materijala je pristupačnija i jeftinija, ali ona nije adekvatna za vaša stopala. Za razliku od veštačkih materijala, obuća napravljena od prirodnih materijala omogućava vašoj koži da diše, pruža veću udobnost i dugotrajnija je.

Prirodni materijali su posebno važni u letnjim uslovima, jer tada je potrebno da vaša stopala dišu i da imate protok vazduha. Ukoliko koža ne diše, dolazi do pojačanog znojenja i do stvaranja gljivica.

Iako je obuća od prirodnih materijala veći izdatak za vaš budžet, udobnost koju ćete sebi pokloniti nema cenu.

papuce-obuca

#3 Različita obuća za različite prilike

Bitno je da izaberete obuću koja je adekvatna vašim potrebama i prilikama u kojim ćete je nositi. Nećete izabrati istu obuću za trčanje, šetnju ili odlazak na poslovnu večeru. 

Sportske patike imaju posebno lagan đon radi udobnosti, te vrlo često njih možete koristiti kao svakodnevni komad obuće, dok cipele mogu da budu neudobne i njih nije poželjno da koristite u prilikama kao što su svakodnevna šetnja po gradu, parku ili slično.

Prilagodite obuću prilici u kojoj je nosite kako biste imali najbolju moguću udobnost i izbegli neprijatnosti i bolove.

#4 Zdravstveni problemi zbog neadekvatne obuće

Zbog neadekvatnog odabira obuća, može da dođe do određenih zdravstvenih problema, od kojih neki mogu i da ostave ozbiljne posledice. Zbog toga je bitan odabir udobne obuće, zdravlje moramo čuvati na sve moguće načine.

Bol u nogama je nešto što je česta pojava zbog neadekvatne obuće, ali može da se javi i zbog predugog nošenja obuće. Zbog toga ukoliko znate da ćete duži vremenski period biti obuveni, odaberite obuću koja je udobnija.

Bol u kičmi takođe može da bude posledica neadekvatne obuće i neadekvatnog gaženja stopalom. Zbog toga je bitno da pravilno gazite tako što prvo spuštate petu na zemlju, pa zatim ostatak stopala.

Pored ovih bolova, usled neadekvatne obuće, mogu se javiti problemi sa venama ili žuljevima. Žuljevi su kratkotrajni problem, dok problemi sa venama mogu da postanu dugoročni ukoliko ne poradite na odabiru kvalitetne i udobne obuće.

Nadamo se da će vam naši saveti pomogli i da ćete pri sledećem odabiru garderobe izabrati najudobniju obuću kako ne biste imali nikakvih problema i uživali u svakom koraku. Za još saveta koji se tiču vašeg zdravlja, pogledajte odeljak Zdravlje na našem portalu.